Κόσμος

Πήγε στο Πεκίνο για δουλειές ο Σολτς, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και στη Γερμανία

Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους έδωσαν ο Kινέζος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα εν μέσω επικρίσεων, καθώς η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης ανάμεσα στη Δύση και το Πεκίνο, εξαιτίας της παραμονής του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία για τρίτη θητεία.

Αυτή, μόλις 11 ωρών επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου στην Κίνα είναι και η πρώτη ξένου ηγέτη που επισκέπτεται το Πεκίνο, μετά την επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ, τον Οκτώβριο, καθ’ υπέρβαση του κινεζικού Συντάγματος. Μια ενέργεια που επικρίθηκε από τη Δύση. Ανάλογες επικρίσεις ακολούθησαν και την ανακοίνωση του ταξιδιού του Σολτς στο Πεκίνο, ένα θέμα που μαζί με την ενεργειακή πολιτική βάρυνε το κλίμα στη συνάντηση του καγκελαρίου με τον Μακρόν στο Παρίσι.

Ο Σολτς, ωστόσο, προτίμησε την τακτική της προκατόχου του Μέρκελ, η οποία ταξίδεψε στην Κίνα 12 φορές στα 16 χρόνια που ήταν καγκελάριος, και δεν πήγε απλώς στο Πεκίνο, αλλά συνοδευόταν από μεγάλη αντιπροσωπεία στελεχών ηγέτιδων γερμανικών βιομηχανιών (Volkswagen, BASF, κα).

Ο Γερμανός καγκελάριος έγινε δεκτός το πρωί στο Παλάτι του Λαού από τον πρόεδρο Σι και αμέσως μετά ήταν προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, τον Λι Κετσιάνγκ.  Ο Kινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» των δύο χωρών, εκφράζοντας παραλλήλως την ελπίδα ότι το Βερολίνο και το Πεκίνο θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα αναζητήσουν πεδία συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό.

Από την πλευρά του, ο Σολτς δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπός του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία, παρά τις «διαφορές απόψεων» που έχουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. είπε βέβαια ότι θα ήθελε να συζητήσει και τρόπους συνεργασίας σε άλλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η διατροφική ασφάλεια και τα χρέη χωρών, θέματα στα οποία υπάρχουν αρκετά ταμπού για το Πεκίνο.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης, για να αναφερθεί στην Ουκρανία και να «ρίξει το καρφί», ότι η Κίνα, «αν και δεν έχει συνταχθεί ποτέ υπέρ της Ρωσίας, βάθυνε τις σχέσεις της μαζί της, παρά το ξέσπασμα του πολέμου φέτος».

Κριτική δεν δέχεται όμως μόνον η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, ούτε μόνον η Κίνα από τη Δύση για την επανεκλογή του Σι. Έντονη είναι η κριτική που δέχεται και ο ίδιος ο καγκελάριος στη Γερμανία για το ταξίδι του στην Κίνα, που σημειωτέον ο ίδιος επέλεξε τον χρόνο που γίνεται.

Οι επικρίσεις αυτές υπάρχουν ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, με την Πράσινη υπουργό Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, να προειδοποιεί τη Γερμανία να «μην εξαρτάται πλέον από μια χώρα που δεν μοιράζεται τις αξίες μας», καθώς αυτό ενέχει τον κίνδυνο να γίνει (η Γερμανία) «πολιτικά ευάλωτη σε εκβιασμό». Για «μοναχική πορεία» του Σολτς έκανε λόγο και βουλευτής της γερμανικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας παραλλήλως ότι «με το ταξίδι του στην Κίνα, ο καγκελάριος ασκεί εξωτερική πολιτική που οδηγεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης στη Γερμανία των στενότερων εταίρων της»,

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις για εξάρτηση από την «αυταρχική Κίνα», οι γερμανικές βιομηχανίες εκεί εξασφαλίζουν  μεγάλο μέρος των τζίρων και των κερδών τους και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μερικά εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψή του στην Κίνα ενέκρινε την απόφαση να παραχωρηθεί, σε κινεζική εταιρία, μερίδιο του λιμανιού του Αμβούργου, πόλης στην οποία διετέλεσε δήμαρχος. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι προθέσεις ήταν για παραχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού, αλλά αυτό δεν έγινε μετά από αμερικανικές πιέσεις.

Κάτω από όλο αυτό το κλίμα η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα, εκτός από αμφιλεγόμενη, δεν ήταν και εύκολη. Ο ίδιος, άλλωστε, αναγκάστηκε να αρθρογραφήσει στον γερμανικό Τύπο για αυτήν την επίσκεψη και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα «αδιέξοδο» από αυτήν.  Αναφερόμενος δε στο πρόσφατο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, έγραψε, ότι εφόσον «η Κίνα αλλάζει, οι σχέσεις μας με την Κίνα θα πρέπει επίσης να αλλάξουν».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τζιχάντ για τον Μεντβέντεφ ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τι είπε για τον πόλεμο με τον Σατανά και την Κόλαση

Δημοσκόπηση MRB: Ακρίβεια και Πάτσης κλείνουν την ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Βολές κατά πάντων από Ανδρουλάκη: Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πρωθυπουργική καρέκλα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago