Categories: Οικονομία

JP Morgan: Ουδέτερη σύσταση και εμβολιαστικό ρίσκο για την Ελλάδα

Σύσταση neutral δίνει για τις ελληνικές μετοχές, ενώ κατατάσσει στα αγαπημένα της trends την ελληνική αγορά, η JP Morgan. Η αμερικανική τράπεζα τοποθετεί την ελληνική αγορά στις πιο ελκυστικές της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη) για το νέο έτος, εκτιμώντας πως οι ελληνικές εισηγμένες θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση κερδοφορίας στο σύνολο της περιοχής των αναδυόμενων αγορών.

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι Ελλάδα, Ρωσία, Ινδία, Μεξικό, Περού, Φιλιππίνες και η Ν. Αφρική ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με υψηλή αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το δυνητικό, επισημαίνει όμως το ρίσκο που υπάρχει για την ανάπτυξη από παρατατεμένους περιορισμούς λόγω της χαμηλότερης βαθμολογίας στους εμβολιασμούς. Στις αρνητικές επισημάνσεις της JPM είναι τα ακίνητα και βιομηχανικές επιχειρήσεις και Πολωνία, Τουρκία και Ελλάδα μεταξύ των χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικές αγοράς και διακράτησης για αυτούς τους τομείς των αναδυόμενων αγορών έχουν ιστορικά μια χαμένη πρόταση.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Ινδία, το Μεξικό, το Περού, οι Φιλιππίνες και η Ν. Αφρική εμπίπτουν στη λίστα των χωρών οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή αύξηση του ΑΕΠ έναντι του δυναμικού, αλλά έχουν χαμηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, υποδηλώνοντας κίνδυνο για την ανάπτυξη από παρατεταμένους περιορισμούς. Το καλύτερο σκορ, αυτό της ισχυρής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν οι Χιλή, Αργεντινή, Κολομβία, Ταιβάν, Ουγγαρία, Μαλαισία και Τουρκία, ενώ το χειρότερο σκορ και στα δύο μέτωπα έχουν το Κουβέιτ, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Πολωνία και η Σαουδική Αραβία.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, oι μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών έχουν φέτος σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις από τις μετοχές ανεπτυγμένων αγορών και συνιστά στους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή επιλεκτικά, καθώς βλέπει ισχυρή άνοδο ιδιαίτερα στις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές “αξίας” της περιοχής, χάρη στην ισχυρή κερδοφορία, των ενδείξεων υποχώρησης του κινδύνου από την παραλλαγή Δέλτα (με την Όμικρον να παραμένει ερωτηματικό) και την ομαλοποίηση της συσχέτισης ομολόγων-μετοχών.

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη στάση της για την Ελλάδα με τα overweights της για το 2022 στην CEEMEA να είναι οι αγορές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Από τους κλάδους τηρεί στάση overweight στις τράπεζες, την ενέργεια και τα βασικά υλικά, ουδέτερη στάση στα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ είναι underweight στην τεχνολογία και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με τον βασικό σενάριο της JP Morgan, ο στόχος για τον δείκτη MSCI EMEA που περιλαμβάνει και τις παραπάνω αγορές είναι οι 360 μονάδες ή ένα ράλι της τάξης του 31% το 2022. Στο bullish σενάριο το ράλι μπορεί να φτάσει το 48% και τις 410 μονάδες, ενώ στην bear case τοποθετείται η κατά 6% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα (λόγω κυρίως της ενδεχόμενης αδυναμίας του πετρελαϊκού κλάδου).

Ελκυστικό trend οι ελληνικές μετοχές

Σύμφωνα με τη JP Morgan, τα πιο ελκυστικά trades για το 2022 σε όλη την περιοχή των Αναδυόμενων Αγορών είναι τα χρηματιστήρια σε: Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Περού, Κολομβία, Κουβέιτ, Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Κίνα, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ινδονησία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, το P/Ε των ελληνικών μετοχών θα διαμορφωθεί στο 14,5x το 2022 από 17,8x φέτος, ενώ η μερισματική απόδοση θα είναι της τάξης του 3,6% από 3,4% το 2021.

Η τιμή προς λογιστική αξία της ελληνικής αγοράς θα διαμορφωθεί στο 1,7x το 2022 από 1,8x το 2021, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγημένων θα εκτιναχθούν στο +18,2% από 1,9% φέτος και θα εμφανίσουν την υψηλότερη αύξηση ανάμεσα όλες τις αγορές της περιοχής που παρακολουθεί. Σε ό,τι αφορά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, θα κινηθεί στο 7,7% το επόμενο έτος από 7,1% φέτος.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago