Πολιτική

Σε εξέλιξη η έρευνα της PEGA στην Αθήνα για τις υποκλοπές – Έντονο ενδιαφέρον για τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι συναντήσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διερεύνηση των υποκλοπών (PEGA), οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα από την Κύπρο στον απόηχο αποκαλύψεων για μηχανισμό παρακολούθησης πολιτικών, επιχειρηματιών και  δημοσιογράφων. Τα μέλη της Επιτροπής συνεχίζουν τις επαφές τους και το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά το εδώ πρόγραμμα των επαφών της Επιτροπής του ΕΚ σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά το ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις με τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση (Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος). Αρνητικά σχολιάστηκε και το γεγονός ότι αντί για τον πρωθυπουργό τα μέλη της Επιτροπής θα ενημέρωνε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τι εξήγγειλε ο Γεραπετρίτης

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού», αλλά και για απόπειρα της Αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της Κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης και ότι ο Πρωθυπουργός, αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία, έδρασε άμεσα και αποφασιστικά.

Παραλλήλως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA ότι η Κυβέρνηση θα φέρει μέσα στον Νοέμβριο στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών, αλλά και ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι το νέο περιοριστικό πλαίσιο θα  απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών.

Επισήμανε τέλος ότι η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει: την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα, αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης. Άλλες πτυχές της πρωτοβουλίας είναι οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ, η δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, καθώς και η επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου.

Τζανακόπουλος: Διπλό το σκάνδαλο

Οι ευρωβουλευτές είδαν το πρωί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει μετά τη συνάντηση: «Ενημέρωσα πριν από λίγο την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το διπλό σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το σκάνδαλο της συγκάλυψης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης από τη μεριά της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ».

Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωσε για τη «συνδυαστική χρήση των επίσημων επισυνδέσεων και του predator από την ΕΥΠ που στην πραγματικότητα μας οδηγεί σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για την Ελληνική Δημοκρατία». Έκανε μάλιστα λόγο για «βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας», αναφερόμενος στο «σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές με το predator ενεργό». Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι «η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταφέρει να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση», επισημαίνοντας ότι «οι ευρωβουλευτές είναι ενήμεροι σε αρκετό βάθος για τις λεπτομέρειες του σκανδάλου».

Τι ζήτησε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην ευρωβουλευτής, απέστειλε υπόμνημα στην Επιτροπή για την παρακολούθηση του κινητού του. Για το ίδιο θέμα πάντως, το κόμμα του ανέβασε τους τόνους, ζητώντας την  άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και την κλήση σε ακρόαση «όσων φέρονται να σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη». Το αίτημα υπογράφουν οι 22 βουλευτές του κόμματος.

Τα μέλη της Επιτροπής είχαν επίσης προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, τον πρόεδρο της πρώην Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, Μανώλη Κεφαλογιάννη, καθώς και με θύματα των παρακολουθήσεων.

Το πρόγραμμα των ευρωβουλευτών, το οποίο άρχισε το βράδυ της Τετάρτης με τους δημοσιογράφους θύματα παρακολούθησης, ολοκληρώνεται το πρωί της Παρασκευής με την προγραμματισμένη συνάντηση με τον επικεφαλής της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο. Θα ακολουθήσουν κάποιες επαφές με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στη συνέχεια τα μέλη της PEGA θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δεν θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα για τις υποκλοπές – Πως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πότε θα γίνουν οι εκλογές – Ανοιχτά όλα τα σενάρια, ακόμη και ο αιφνιδιασμός

Νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι για την έκθεση της συλλογής Στερν – Τι είπε στα εγκαίνια ο Μητσοτάκης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago