Πολιτική

Economist: Η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με την PEGA εγείρει υποψίες – Πως θα επηρεαστούν οι εκλογές

Την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για συνάντηση με την Επιτροπή του ΕΚ (PEGA) που ερευνά τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις σχολιάζει ο Economist, σημειώνοντας ότι αυτή η στάση εγείρει υποψίες. Η έγκριτη οικονομική επιθεώρηση εκτιμά επίσης ότι, παρά τις δυσκολίες, εάν η PEGA βρει ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε τινάζονται στον αέρα οι πιθανότητες του Μητσοτάκη για νίκη στις επόμενες εκλογές.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής PEGA, που διερευνά τη χρήση του λογισμικού Predator, θα βρίσκονται στην Αθήνα από το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι την Παρασκευή θα συναντήσουν τα θύματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Στις συναντήσεις τους, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε άλλα βασικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως ο ανιψιός και μέχρι πρότινος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Φέλιξ Μπίτζιος και ο Γιάννης Λαβράνος.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Economist γράφει ότι η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με την PEGA εγείρει υποψίες πως είναι μπλεγμένη στις παρακολουθήσεις. Αναφέρει επίσης ότι «το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε απόπειρα πέρυσι να χακάρει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης».

Το έγκριτο οικονομικό περιοδικό σημειώνει επίσης ότι η έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου έληξε ξαφνικά τον περασμένο μήνα, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν και να καταθέσουν σημαντικοί μάρτυρες. «Η ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να ξεμπερδέψει. Όμως, αν βρει στοιχεία ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τις υποκλοπές, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές την επόμενη άνοιξη» καταλήγει ο  Economist.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνει την ενοχή του ο Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας πως «οι μόνοι που αρνήθηκαν ή απέφυγαν να απαντήσουν στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκεται στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος».

Σημειώνει επίσης ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα «που προστατεύθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία για να μην καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή» και υποστηρίζει ότι είναι «οι  ίδιοι δηλαδή που έφεραν το Predator στην Ελλάδα και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα». Καταλήγει τέλος με τη σύσταση: «Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ας διαβάσουν σήμερα τον νέο διασυρμό Μητσοτάκη από τον Economist: «Η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με τους αξιωματούχους της PEGA εντείνει τις υποψίες πως είναι μπλεγμένη στις παρακολουθήσεις».

Το σοβαρό θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών αποτελεί μόνιμο σημείο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Μιας αντιπαράθεσης που έχει αναζωπυρωθεί από τις πρόσφατες αποκαλύψεις των εφημερίδων “ΤΑ ΝΕΑ” και “ΒΗΜΑ” για παρακολουθήσεις ακόμη και μη αρεστών υπουργών, αλλά και για γέφυρα Αθήνας-Λευκωσίας για την είσοδο του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρακολουθήσεις: Η επιτροπή PEGA στην Αθήνα – Αντί για Μητσοτάκη θα δει Γεραπετρίτη

Απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: Αντιληπτός ο εκνευρισμός από τις τοποθετήσεις ΟΗΕ και Στειτ Ντιπάρτμεντ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago