Η Ουάσινγκτον ευθυγραμμίζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, βάση του οποίου ο Ερντογάν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης καθόρισαν ΑΟΖ, αλλά και για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Εκπρόσωπος του, λίγες ώρες μετά την αντίθεση που εξέφρασε ο ΟΗΕ, κάλεσε όλα τα μέρη «να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμά τους. Πρόκειται για τις συνομιλίες που έγιναν στις 3 Οκτωβρίου, όταν πολυμελής και υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία (υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εμπορίου Μεχμέτ Μους και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν) επισκέφθηκε την Τρίπολη.
Κατά την επίσκεψη αυτή, τα δύο μέρη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία σε πρακτικά, τεχνικά, νομικά και εμπορικά θέματα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για την άδεια εξερεύνησης και γεωτρήσεων, αλλά και για την δραστηριοποίηση και καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα. Η συμφωνία αυτή προκάλεσε ανησυχίες στην Αθήνα και αντιδράσεις από το Κάιρο.
Αναφερόμενος γενικά στα ζητήματα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου επαναδιατύπωσε τη θέση που έχουν εκφράσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μετά την αμερικανική διαμεσολάβηση και την «επιτυχή» έκβαση στο θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. «Η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι πως η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, και το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώ,ς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο, επ’ ουδενί, δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την διακοπή του διαλόγου ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα, για την οποία Τούρκοι αναλυτές και αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα.
Ενοχλημένος ο Ερντογάν με τον Σολτς – Αναπολεί την εποχή Μέρκελ
Δύο αστυνομικοί ανάμεσα στους οκτώ δράστες της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου
Νέα αποκάλυψη για απ’ ευθείας αναθέσεις σε πρώην συνεργάτη του Μητσοτάκη – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…