Κόσμος

Ενοχλημένος ο Ερντογάν με τον Σολτς – Αναπολεί την εποχή Μέρκελ

Την ενόχλησή του στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Προφανώς, ως ουδετερότητα εκλαμβάνει ο Ερντογάν την μετακύληση  της επιβολής κυρώσεων για τις προκλητικότατες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη μια Σύνοδο Κορυφής στην άλλη και υπό το πρόσχημα της «διττής προσέγγισης». Μια πολιτική που είχε επιβάλλει η Μέρκελ και τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν οι αυστηρές προειδοποιήσεις για μη επανάληψη των προκλήσεων με παράλληλη χρηματοδότηση για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο καγκελάριος Σολτς δεν προχώρησε σε κάποια σκληρή τοποθέτησή του προς την Άγκυρα, αλλά είπε απλώς το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση κυριαρχίας μιας χώρας του ΝΑΤΟ από μία σύμμαχο χώρα. Κατά τα λοιπά, στην κοινή συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε πει ότι η περιοχή είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε επισημάνει και την γνωστή ευρωπαϊκή θέση ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Σήμερα πάντως ο Ερντογάν δέχθηκε και άλλη προειδοποίηση, αυτή τη φορά από την Κομισιόν, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που έχουν στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της». Στην απάντηση τονίζεται επίσης ότι  «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Οι ειδήσεις σήμερα

Την Πέμπτη στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες η υπόθεση Πάτση

Στο μικροσκόπιο της Ευρωβουλής οι παρακολουθήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Μητσοτάκης: Θέλει συμφωνία με την Τουρκία τύπου Ισραήλ-Λιβάνου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago