Κόσμος

Μητσοτάκης: Θέλει συμφωνία με την Τουρκία τύπου Ισραήλ-Λιβάνου

Νέα πρόσκληση διαλόγου απηύθυνε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εσθονία, όπου συναντήθηκε με την ομόλογο του, Κάγια Κάλλας. O πρωθυπουργός ανέφερε πως το μοντέλο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου θα μπορούσε να εφαρμοστεί και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Εσθονία έχουν πολλά κοινά: Είναι δύο νησιωτικές χώρες στα σύνορα της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπζίουν έναν απειλητικό γείτονα εξ Ανατολών. Και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτέθηκε εκ νέου στην Άγκυρα, λέγοντας: “Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτός δεν έιναι σωστό δρόμος, ιδιαίτερα για μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογο του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, με πράξεις και ρητορική που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Ευχαρίστησε την Εσθονία για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ και διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφωνίες και αυτός είναι το διεθνές δίκαιο και ιδίως η σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

“Έχουμε δείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να λύσουμε με αυτό τον τρόπο τα θέματα, όπως κάναμε με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι σε πόλεμο και πέτυχαν λύση. Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και οι προκλήσεις”, δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι “τώρα είναι η ώρα να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο”. 

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία των κρατών της Βαλτικής για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου κατά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει ποια είναι η σωστή οδός”.

Ερωτηθείς τέλος εάν τα ελληνικά τάνκερ συνεχίζουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία συμμορφώνεται πλήρως με αποφάσεις ΕΕ για τις κυρώσεις, εξ’ ου και δεν μπορεί να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε άλλους προορισμούς. Εκτίμησε ότι εάν υπήρχαν, θα συμμορφωνόταν η ελληνική ναυτιλία. Προειδοποίησε όμως ότι η ΕΕ θα έπρεπε να λάβει υπόψη τους κινδύνους σε ένα τέτοιο σενάριο. “Η ναυτιλία είναι παγκόσμια βιομηχανία. Είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξω κάθε απόφαση εάν είναι αποτελεσματική. Αλλά δεν πρέπει να πυροβολήσουμε τα πόδια της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ώστε να επωφεληθούν άλλες χώρες εκτός ΕΕ”, τόνισε.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago