Πολιτική

Στο μικροσκόπιο της Ευρωβουλής οι παρακολουθήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ομάδα ευρωβουλευτών για να  διερευνήσει επιτόπου τις καταγγελίες σχετικά με την ανάπτυξη του Pegasus και άλλων λογισμικών παρακολούθησης. Η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να έχει συναντήσεις με  νομικούς εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους, πέραν των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Η ίδια Επιτροπή θα επιστρεφθεί τις επόμενες ημέρες  την Αθήνα και η εδώ άφιξή της αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Το Βήμα” για γέφυρα μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας που πιθανολογείται ότι έφερε και στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό.

Στην Κύπρο, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό θα συναντηθούν με την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο, την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, καθώς και με εκπροσώπους ΜΚΟ.

Η Επιτροπή, στην οποία από ελληνικής πλευράς μετέχουν η Ελισσάβετ Βόζεμπερργκ-Βρυωνίδη και ο Στέλιος Κούλογλου, θα έρθει την Τετάρτη στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουνίου. Η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA), της οποίας προΐσταται ο Ολλανδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Jeroen LENAERS, θα έρθει στην Αθήνα στον απόηχο των αποκαλύψεων από Μέσα γνωστού εκδοτικού συγκροτήματος, σχετικά με την εισαγωγή στην Ελλάδα από την Κύπρο παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.

Το θέμα αυτό, παρά την διάψευση από την κυβέρνηση των δημοσιευμάτων που έθεταν ερωτήματα για τον ρόλο που ενδεχομένως έπαιξε ο ανιψιός και πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, προκάλεσε τη σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έκανε λόγο για «σάπιο καθεστώς» και τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο  Μητσοτάκη, συνδέοντας τις παρακολουθήσεις με τις εκλογές.

Στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών,  ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη  εάν θα αναλάβει «την πολιτική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με ανοιχτό το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό predator να συνεχίζει να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά επίσης τον πρωθυπουργό εάν θα επιμείνει «στην αντιθεσμική και αντισυνταγματική επίκληση δήθεν εθνικού απορρήτου, αφήνοντας με δική του ευθύνη στο πλήρες σκοτάδι την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ακόμη και απέναντι στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή εάν θα άρει το απόρρητο, δίνοντας κάθε έγγραφο και πληροφορία που θα ζητηθεί για τη χρήση του λογισμικού predator, επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν;».

Οι ειδήσεις σήμερα

Θα επιστρέψει στο προσκήνιο ο “Μπίμπι” – Ποιες εκπλήξεις κρύβουν οι εκλογές στο Ισραήλ

«Κυνηγητό» από την ΑΑΔΕ για να προλάβει τις παραγραφές χρεών – Έρχονται «μπιλιέτα»

Απαντήσεις για τις επίσημες επαφές Πάτση στο εξωτερικό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από Μητσοτάκη και Δένδια

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago