Guardian: Οι πολιτικές λιτότητας στη Μεγάλη Βρετανία κόστισαν 330.000 ζωές

Μια νέα έρευνα που δημοσίευσε o Guardian φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε πολλές χώρες της Δύσης. Η έρευνα εντόπισε τα αυξημένα ποσοστά θανάτων σε ηλικίες πολύ κάτω του προσδόκιμου ζωής ενώ κατέληξε ότι η πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Μεγάλη Βρετανία από το 2012 έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 330.000 ανθρώπους.

Η επίμαχη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, διαπίστωσε ότι υπήρχαν 334.327 θάνατοι επιπλέον της αναμενόμενης θνησιμότητας στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία κατά την περίοδο των ετών από το 2012 μέχρι και το 2019. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση των Συντηρητικών ξεκινά έναν νέο γύρο μεγάλων μειώσεων των δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για την επιβολή περικοπής επιδομάτων σε εκατομμύρια Βρετανούς.

«Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά την τρέχουσα και μελλοντική οικονομική κατεύθυνση, πρέπει να κατανοήσει και να διδαχθεί από τις καταστροφικές συνέπειες της μείωσης της κοινωνικής ασφάλισης και των ζωτικής σημασίας κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες έχουν επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής και ένας εκ των επιστημόνων που συνέγραψαν την έρευνα, Τζέρυ Μακάρτνεϋ.

Ο συνολικοί υπερβάλλοντες θάνατοι για τους άνδρες ήταν 237.855 στην Αγγλία και την Ουαλία και 12.735 στη Σκωτία. Αντίστοιχα, η έρευνα διαπίστωσε 77.173 υπερβάλλοντες θανάτους γυναικών στην Αγγλία και την Ουαλία και 6.564 στη Σκωτία.

Η καθηγήτρια κοινωνικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Ρουθ Ντάντας, η οποία επίσης συμμετείχε στη συγγραφή της έρευνας, δήλωσε στη Guardian: «Η έρευνα δείχνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιθανό η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους και από την πανδημία Covid-19».

Προηγούμενες σχετικές έρευνες είχαν συνδέσει ξανά τις πολιτικές δαπανών λιτότητας στην υγεία και την κοινωνική περίθαλψη με υπερβάλλοντες θανάτους στην Αγγλία, καθώς και με μείωση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των πιο άπορων.

Η υπουργός Υγείας της Σκωτίας, Χαμζα Γιουσάφ, δήλωσε για την έρευνα: «Συγκλονιστικά ευρήματα που υπογραμμίζουν το πραγματικό ανθρώπινο κόστος της λιτότητας και ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πορείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Θα επιστρέψει στο προσκήνιο ο “Μπίμπι” – Ποιες εκπλήξεις κρύβουν οι εκλογές στο Ισραήλ

«Εποχή Μασκ» στο twitter: Από παγκόσμια πλατφόρμα σε μαγαζάκι του ενός

Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago