Πολιτική

Υποβάθμιση της ΕΑΒ από την κυβέρνηση κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι – Σε τι δεσμεύτηκε ο Τσίπρας

Για «εθνικό έγκλημα» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην ΕΑΒ, αναφερόμενος στο ότι «η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία».

Είπε επίσης , ότι κατά την ξενάγησή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την οποία αποκάλεσε  ως «μια από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας», είχε τη χαρά να δει «ότι τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ». Και αναφέρθηκε στην « αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F16 σε Viper, καθώς και στην αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P3».

Νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ ο πρόεδρος των εργαζομένων, σε on camera δηλώσεις του, μετέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια εικόνα υποβάθμισης της Βιομηχανίας, καταλογίζοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση. Ο  πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε μεταξύ άλλων: «εμείς ενώ ζητήσαμε να στηριχθεί άμεσα η παραγωγή αεροσκαφών, να βγουν τα C130 που είναι πολύ σοβαρό κομμάτι για τη συμμετοχή της ΕΑΒ στις ΕΔ, ενώ ζητήσαμε να έχουμε την πλήρη συμμετοχή στα ελικόπτερα -επί κυβέρνησής σας φέραμε τα Super Puma μέσα στο εργοστάσια, θυμίζω για να μην τα ξεχνάμε- κινδυνεύουμε να χάσουμε τα Canadair από την ΕΑΒ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα Super Puma δίνονται στην Ισπανία και την Ελβετία με πολλαπλάσιο κόστος παραγωγής από αυτό που θα κόστιζαν στην ΕΑΒ. Παραλλήλως τόνισε ότι η Βιομηχανία πρέπει να στηριχθεί και γιατί εξυπηρετεί τις Ένοπλες Δυνάμεις με ποιοτικές και ασφαλείς παραγωγές, αλλά και γιατί στηρίζει την εθνική οικονομία.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και είπε ότι έχει κάνει καταγγελία πως «αντί να στηρίξει το εργοστάσιο και οικονομικά και να φύγουν όλες οι αγκυλώσεις, έφερε μια εργολαβία για την συντήρηση των C130, όπου η εταιρεία που την ανέλαβε παρουσίασε πλαστή πιστοποίηση στην ΕΑΒ». Σημείωσε τέλος ότι η κυβέρνηση δεν δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους, καθώς λόγω των χαμηλών αμοιβών (650-700 ευρώ) οι τεχνικοί δεν προσέρχονται στους διαγωνισμούς πρόσληψης, καταγγέλλοντας παραλλήλως ότι δίνονται «χιλιάδες ευρώ σε συμβούλους για δημόσιες σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, για να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα. Σχολίασε επίσης  ότι η χώρα μας δεν συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο και γι αυτό «θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα». Γι αυτό πρόσθεσε «είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας, δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων και πρόσθεσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει «την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και Γενικής Γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία». Σημείωσε τέλος ότι «δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου».

Οι ειδήσεις σήμερα

Μαζεμένα νταηλίκια από τον Ερντογάν – Μπαράζ προκλήσεων το διήμερο

Ξεκίνησε η «εποχή Μασκ» στο twitter: Θεωρίες συνωμοσίας, υπηρεσίες με πληρωμή και τελεσίγραφα σε εργαζόμενους και χρήστες

Μπροστά στην πρώτη κυβερνητική κρίση ο Σούνακ – Στο στόχαστρο η Μπράβερμαν για το μεταναστευτικό

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago