Πολιτική

Στην Κομισιόν πάει την «περίεργη» συμμετοχή της PWC στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ο Δ. Παπαδημούλης

Το ζήτημα της συμμετοχής της συμβουλευτικής εταιρίας Price Waterhouse Cooper στη διαμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης την ίδια στιγμή που είναι και μέλος της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο ύψους 51,5 εκ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση – εκ των οποίων 36,1 εκ. ευρώ προέρχονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, φέρνει με ερώτησή του στην Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς την Κομισιόν, έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου σε συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού (CONT) ο Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος τόσο προς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και προς την Κομισιόν, αναφέρθηκε στον ρόλο των «BigFour» συμβουλευτικών εταιρειών στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης. Και συγκεκριμένα, στο ότι η πολυεθνική εταιρεία PwC συμμετείχε ως σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον σχεδιασμό του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και κατόπιν βρέθηκε ως ανάδοχος στην κοινοπραξία, στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ανέθεσε το πρώτο έργο Πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται τα αποτελέσματα της έρευνας #RecoveryFiles, η οποία πραγματοποιήθηκε από δημοσιογράφους 15 χώρών, μεταξύ αυτών και η ελληνική ερευνητική ομάδα Reporters United, που αποκάλυψε την εμπλοκή των μεγάλων συμβουλευτικών εταιριών τόσο στην κατάρτιση όσο και στην υλοποίηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εγείροντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Θέμα: Εμπλοκή μεγάλων συμβουλευτικών εταιριών τόσο στην κατάρτιση όσο και στην υλοποίηση ως αναδόχων των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η έρευνα #RecoveryFiles, υπό τον συντονισμό της ομάδας Follow the Money και με τη συνεργασία δημοσιογράφων από 15 χώρες, αποκαλύπτει την εμπλοκή μεγάλων συμβουλευτικών εταιριών τόσο στην κατάρτιση όσο και στην υλοποίηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εγείροντας ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ειδικά για την Ελλάδα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ίδια συμβουλευτική εταιρία που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του ελληνικού σχεδίου, είναι και μέλος της κοινοπραξίας που αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» ύψους 51,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 36,1 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Επιτροπή αρνήθηκε να κοινοποιήσει τα σχετικά έγγραφα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και η συμβουλευτική εταιρία αρνήθηκαν να συναινέσουν στη δημοσιοποίησή τους. Ωστόσο, κοινοποίησε κατάλογο εγγράφων που υποδηλώνουν ότι η εν λόγω συμβουλευτική εταιρία επικοινωνούσε με την Επιτροπή για το ελληνικό σχέδιο, με σταθερή κοινοποίηση στο ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Πώς αξιολογεί το φαινόμενο μεγάλες συμβουλευτικές εταιρίες που συμμετείχαν στον σχεδιασμό των εθνικών σχεδίων να αποτελούν παράλληλα και αποδέκτες σημαντικών κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
  • Σκοπεύει να ελέγξει το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων σε περιπτώσεις όπως η ανωτέρω;
  • Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση των κονδυλίων, την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας;»

Τσίπρας σε Λούλα: «Η νίκη σου κατά της ακροδεξιάς, νίκη για τη Δημοκρατία»

Μαζεμένα νταηλίκια από τον Ερντογάν – Μπαράζ προκλήσεων το διήμερο

Συμφωνία κυβέρνησης με Intellexa για να παραμείνει στην Ελλάδα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago