Categories: Πολιτική

Στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ελλάδα – Τα σενάρια που συζητούνται

Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, με το τέταρτο κύμα να δοκιμάζει σκληρά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την εμφάνισης της νέας παραλλαγή «Όμικρον» η οποία έχει κυριαρχήσει στη Νότια Αφρική και διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς, η Ευρώπη επιχειρεί να βρει κοινό βηματισμό.
Τον τόνο για τον πανευρωπαϊκό συναγερμό με αφορμή την παραλλαγή Omicron έδωσε η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» και ζητώντας παράλληλα «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την αναζωπύρωση της νόσου COVID-19».

Στη λίστα των χωρών που υιοθετούν νέα μέτρα για την νέα παραλλαγή προκειμένου να «θωρακιστούν» ενόψει των Χριστουγέννων προστέθηκαν την Πέμπτη τόσο η Γερμανία, όσο και η Νορβηγία. Στην Γερμανία, όπου η κατάσταση στο σύστημα υγείας περιγράφεται ως «δραματική», επιβλήθηκε γενικό lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες σε όλη τη χώρα, ενώ δυνατότητα εισόδου υπάρχει μόνο σε χώρους προμήθειας τροφίμων και φαρμακεία. Την ίδια ώρα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εισηγήθηκε υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού από τον προσεχή Φεβρουάριο. Η Νορβηγία από την πλευρά της, προχώρησε στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, αλλά και τους δημόσιους χώρους.

Η Αθήνα παρακολουθεί τα δεδομένα και τις εξελίξεις και συμμετέχει στις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, με την επιστολή του λίγες ημέρες νωρίτερα, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε η τρίτη δόση του εμβολίου να συνδεθεί με την ισχύ του Green Pass στους άνω των 60 ετών, κι έτσι προϋπόθεση για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη χώρα μας και τα οποία επεξεργάζονται και οι Βρυξέλλες, είναι δύο, τούτη την ώρα. Το πρώτο, αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες έρχονται σε επαφή με κόσμο, προκειμένου να μην αποτελούν εστία διασποράς.

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας ακόμη και σε πολίτες κάτω των 60 ετών περικλείεται στο δεύτερο σενάριο. Οι συγκεκριμένες λύσεις, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι στη δεδομένη συγκυρία περισσότερο εφικτές συνταγματικά, ενώ η επιβολή καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού θα συναντούσε ουκ ολίγα εμπόδια.

Άλλωστε, την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο, όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει η κυβέρνηση επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σε άλλες ομάδες πληθυσμού. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago