Κόσμος

Παγώνει τη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα – Πως αντέδρασαν Κίεβο και  Άγκυρα

Η Ρωσία ανέστειλε τελικά, όπως είχε διαφανεί, τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Σχετικούς φόβους είχε εκφράσει προ ημερών και ο ΟΗΕ, καθώς η Μόσχα είχε εντείνει τα παράπονά της και έκανε λόγο για απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.

Η ανακοίνωση της αναστολής έγινε το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις στην Κριμαία που είχαν στόχο ρωσικά πλοία, στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, τα οποία προστάτευαν, σύμφωνα με τη Ρωσία, τη νηοπομπή εξαγωγής προϊόντων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για αναστολή, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου κατηγόρησε τη Ρωσία για «εκβιασμό» και υποστήριξε ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της, για να καλύψει την προσωρινή αποχώρησή της από τη συμφωνία, που είναι γνωστή ως πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί «ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων. Ο ίδιος κάλεσε «όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της».

Την ίδια ώρα, πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τη Ρωσία για την αποχώρησή της από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε μεσολαβήσει για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας

Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς, δήλωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια», την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια». που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Ντούτζαριτς.

Η Μόσχα πάντως υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι μόνον το 3% των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται πηγαίνουν σε φτωχές χώρες και ότι ο κύριος όγκος τους έχει προορισμό τις δυτικές αγορές. Παραλλήλως εξέφρασε και πάλι παράπονα ότι η δεύτερη συμφωνία, που προέβλεπε την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, δεν μπορεί ουσιαστικά να εφαρμοστεί λόγω των κυρώσεων. Μάλιστα εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε δηλώσει, χωρίς να κάνει λόγο για άρση των κυρώσεων, ότι οι συγκεκριμένες ρωσικές εξαγωγές θα πρέπει να διευκολυνθούν. Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και με την εφαρμογή της κατέστη δυνατό να εξαχθούν από την Ουκρανία πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αποκαλύψεις από “Τα Νέα” για παρακολούθηση ακόμα και υπουργών – Οργή από την αντιπολίτευση, διαψεύδει η κυβέρνηση

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις

Οι μπίζνες της ουκρανικής ανοικοδόμησης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago