Πολιτική

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις

Ψηλά συνεχίζει να κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τις απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, αυτή τη φορά με καταγγελίες για τη Ρεβέκκα Πιτσίκα, πρόεδρο του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. και σύμβουλο του πρωθυπουργού, αλλά και συνολικά με απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι νέες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στον απόηχο της αποπομπής του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, η περίπτωση του οποίου άνοιξε και αυτό το θέμα, που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως επέλαση στο κρατικό χρήμα από «γαλάζιες ακρίδες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μάριος Κάτσης, η κα. Ρεβέκκα Πιτσίκα έχει διοριστεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Στη συνέχεια, σε άλλη ανάρτησή του αποκάλυπτε ότι η ίδια διορίστηκε και από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050», σε άμισθη θέση, όπως ο ίδιος ανέφερε. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι εταιρία της κας Πιτσίκα εισέπραξε, με απευθείας αναθέσεις συνολικά πάνω από 400.000 ευρώ από ΕΛΤΑ, ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ, και έκανε λόγο για «πολυεργαλείο» και ρωτούσε την κυβέρνηση, αν ούτε τώρα την γνωρίζει.

Ο βουλευτής και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωση του καλούσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Γεραπετρίτη να μην θωρακιστούν πίσω από το γεγονός ότι αυτός ο δεύτερος διορισμός είναι σε άμισθη θέση, αλλά να απαντήσουν «τι αποτέλεσμα θα παράξει αυτή η μελέτη-εισήγηση της ομάδας εργασίας “Ελλάδα 2050”».  Διερωτόταν δε παραλλήλως: «Μήπως ετοιμάζετε νέο ρεσάλτο στα χρηματοδοτικά εργαλεία με νέα φωτογραφικά έργα; Μήπως σε επόμενο στάδιο ετοιμάζατε και ειδικό προϋπολογισμό στην ομάδα αυτή;».

Ο Μάριος Κάτσης έθετε και το ερώτημα «ποια ακριβώς προσόντα της εν λόγω κυρίας» αξιολόγησε ο υπουργός «ως κατάλληλα για τη θέση» για να προσθέσει: « Ότι είναι θιασώτης του αντικρατισμού και της ιδιωτικής οικονομίας ενώ αφαιμάζει το δημόσιο ταμείο των δοκιμαζόμενων πολιτών όπως κάθε νεοφιλελεύθερος που σέβεται τον εαυτό του;  Ή μήπως αξιολογήσατε ως απολύτως επιτυχημένο το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που κατάρτισε για λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη, αφού εντέλει η πλειοψηφία τους βρήκε τελικά “νέες και καλές θέσεις εργασίας” σαν golden boys and girls του Δημοσίου;».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Γεραπετρίτη να βάλει άριστα στη Ρεβέκκα  Πιτσίκα, ειρωνευόμενος ότι πρόκειται για «πρότυπο “αριστείας” και εργατικότητας για τα νέα παιδιά που μένουν άνεργα επειδή δεν ξέρουν να συντάξουν βιογραφικό!». Υπογράμμισε τέλος ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα κανονικοποιήσει με την ψήφο του τις “γαλάζιες ακρίδες”».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απάντηση από τον υπουργό Επικρατείας ή τη ΝΔ για τα σχόλια του κ. Κάτση και για τα ερωτήματα που θέτει σε ότι αφορά τον διορισμό της κας Πιτσίκα σε Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050». Με την καταγγελία, ωστόσο, ότι η εταιρία της κας Πιτσίκα έλαβε απευθείας αναθέσεις και από τα ΕΛΤΑ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να θέλει να κρατά στο κάδρο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, ως εποπτεύοντα υπουργό. Σε υποθέσεις απευθείας αναθέσεων από τα ΕΛΤΑ εμπλέκεται άλλωστε και ο μέχρι πρότινος βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, τον οποίο απέπεμψε ο Μητσοτάκης από την ΚΟ του κόμματος, επειδή εταιρίες του δραστηριοποιούνται στην αγορά και διαχείριση κόκκινων δανείων.

Σε ό,τι αφορά την Ρεβέκκα Πιτσίκα, απάντησε ότι τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρία της από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελούν μεσοσταθμικά μόνο το 16,5% του κύκλου εργασιών της και ότι από αυτά το 80% ελήφθη με διαγωνισμούς. Από την πλευρά του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντώντας συνολικά στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας αναθέσεις, υποστήριξε ότι «αφορούν είτε πλατφόρμες που συνιστούν υπηρεσίες του gov.gr, οι οποίες προστίθενται καθημερινά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη, είτε ειδικές ανάγκες της εποχής Covid-19, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως η πλατφόρμα εμβολιασμού της χώρας».

Οι ειδήσεις σήμερα

Οι μπίζνες της ουκρανικής ανοικοδόμησης

Ο πόλεμος των σιτηρών στην Ουκρανία – Σε κίνδυνο και η ανθρωπιστική οδός της Μαύρης Θάλασσας

Ζελένσκι: Εκατομμύρια Ουκρανοί επηρεάζονται από τις διακοπές ρεύματος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago