Κόσμος

Γέφυρα συνεργασίας αναζητούν Μακρόν και Σούνακ

Σε συμφωνία για μια διμερή σύνοδο κορυφής κατέληξαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη γαλλική πρωτεύουσα. Μια επίσκεψη στην οποία φάνηκαν για άλλη μία φορά οι διαφορετικές προσεγγίσεις  Παρισιού και Βερολίνου σε αρκετά ανοιχτά ευρωπαϊκά θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, συμφώνησαν αυτή η διμερής σύνοδος κορυφής να γίνει το επόμενο έτος. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την προθυμία του να προχωρήσει σε μια εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σε αυτή την πρώτη τους επικοινωνία, οι δύο ηγέτες έθεσαν και τις προτεραιότητές τους με τον Μακρόν να τονίζει ότι το Παρίσι θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κοινές προκλήσεις. Από την πλευρά του ο Σούνακ εστίασε στη Μάγχη, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να καταστεί «εντελώς ακατόρθωτος» ο διάπλους της  για τους διακινητές μεταναστών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να ενισχυθεί η συνεργασία με τη Γαλλία, προκειμένου «να αποτραπούν τα θανατηφόρα ταξίδια στη Μάγχη», από τα οποία, όπως είπε, επωφελείται το οργανωμένο έγκλημα. Όπως αναφέρει άλλωστε, σε σημερινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα The Times ο Σούνακ θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με το Παρίσι για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών στα αγγλικά παράλια.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη μία συμφωνία στη βάση της οποίας η  βρετανική κυβέρνηση βοηθά οικονομικά τις γαλλικές αρχές ώστε να επιτηρούν καλύτερα τα γαλλικά παράλια, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοιάρια με τους μετανάστες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αυτή η συμφωνία να διευρυνθεί. Δίνει μάλιστα και κάποια στοιχεία των προθέσεων του Σούνακ, όπως για παράδειγμα το 80% των αιτημάτων ασύλου να εξετάζεται με αυστηρότερες προϋποθέσεις και μέσα σε διάστημα έξι μηνών (σήμερα κατά μέσο όρο χρειάζονται 480 ημέρες), ενώ στόχος του είναι να περιπολούν Βρετανοί συνοριοφύλακες στη Γαλλία!

Το πρόβλημα με την άφιξη μεταναστών είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την Βρετανία, καθώς από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 38.000 άτομα επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μάγχη. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, οι οποίες ανέφεραν επίσης ότι σχεδόν το 80% των νεοαφιχθέντων είναι Αλβανοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σούνακ, αν και ο ίδιος είναι γιος Ινδών μεταναστών, υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Έτσι, στηρίζει το σχέδιο των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων, το οποίο προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα στέλνονται στη Ρουάντα. Παραλλήλως διόρισε υπουργό Εσωτερικών την υπερσυντηρητική Σουέλα Μπράβερμαν, αν και αυτό θεωρήθηκε και ως μια ενέργεια για τον κατευνασμό αντιδράσεων από την δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος.

Οι δύο ηγέτες, γειτονικών χωρών που αποτελούν παραλλήλως διεθνείς παίκτες, θα συνομιλούσαν ούτως ή άλλως με την εκλογή του Σούνακ. Η συνομιλία, ωστόσο, έγινε δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Μακρόν και Σολτς στο Παρίσι, η οποία είχε τα …θέματά της. Μάλιστα δεν δόθηκε καν κοινή συνέντευξη Τύπου, παρότι το Βερολίνο την είχε αναγγείλει και ο Γερμανός καγκελάριος βρισκόταν στη γαλλική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή. Τα όσα έγιναν στο Παρίσι, παρά τις απόπειρες να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, δεν ήταν παρά το επιστέγασμα των όχι και τόσο καλών σχέσεων του Γάλλου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο. Οι δύο ηγέτες έχουν συγκρουστεί άλλωστε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα για μεγάλα ανοιχτά ευρωπαϊκά θέματα, όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, την οποία ο Σολτς θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πολύτιμη παρακαταθήκη το πνεύμα εθνικής ενότητας

Τι τρέχει με τα γερμανικά Marder – Γιατί πάνε στον Έβρο και όχι στα νησιά

ΕΕ: Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τους τίτλους τέλους των κινητήρων εσωτερικής καύσης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago