Κόσμος

Ο πόλεμος των σιτηρών στην Ουκρανία – Σε κίνδυνο και η ανθρωπιστική οδός της Μαύρης Θάλασσας

Επισφαλής είναι πλέον και η συμφωνία που υπέγραψαν το καλοκαίρι η Ουκρανία και η Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών από τα αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των τροφίμων που εξάγονται με βάση τη συμφωνία έχει πάει στις φτωχότερες χώρες, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αποχώρησή της, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ανανέωσή της.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση «η γεωγραφία των παραληπτών αυτών των φορτίων αποδείχθηκε εντελώς ασυνεπής με τους ανθρωπιστικούς στόχους που διακηρύσσονταν αρχικά». Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, σχεδόν το σύνολο των εξαγόμενων φορτίων κατευθύνεται σε χώρες της Δύσης.

Στη ρωσική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης τα φτωχά κράτη, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Σουδάν και το Αφγανιστάν, έλαβαν μόλις το 3% των τροφίμων και αυτό κυρίως μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο Πούτιν έχουν εκφράσει διαμαρτυρίες για την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων σχετικά με τη συμφωνία και πιέζει για την πλήρη τήρηση των όρων. Πρόκειται για την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά που υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου η Μόσχα και το Κίεβο, η οποία επέτρεψε να εξαχθούν από την Ουκρανία πολλά εκατομμύρια τόνοι αραβόσιτου, σιταριού, ηλιέλαιου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Οι ρωσικές αιτιάσεις έχουν προκαλέσει νέες αναταράξεις στις αγορές, αλλά και φόβους για ελλείψεις, αν η Μόσχα αποχωρήσει τελικά από την συμφωνία. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας θα ανανεωθεί. Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Μόσχας να διαταράξει τη συγκεκριμένη συμφωνία, θα συνιστούσε άλλη μια απόπειρα «εργαλειοποίησης» αγαθών.

Σημειώνεται ότι, στα μέσα της εβδομάδας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ότι αφορά μια παράταση της συμφωνίας, η οποία επέτρεπε συγκεκριμένες διαδικασίες για 120 ημέρες. Μπροστά στις ανησυχίες για κατάργησή της, η οποία ανέβασε τις τιμές κάποιων προϊόντων, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χτύπησε καμπανάκι για μια γρήγορη ανανέωσή της.

Οι θέσεις πάντως που διατύπωσε σήμερα η Μόσχα δείχνουν άλλη διάθεση, ειδικά αν συνδυαστούν και με τα ρωσικά παράπονα για την δεύτερη συμφωνία που υπεγράφη την ίδια ημέρα και προέβλεπε τη διευκόλυνση συγκεκριμένων ρωσικών εξαγωγών, όπως δημητριακά και λιπάσματα. Η Μόσχα διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί ακόμη να διαθέσει αυτά τα προϊόντα εξαιτίας των κυρώσεων και ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο Διεθνής Οργανισμός δεν επιθυμεί μόνο την ανανέωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και «την άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές ρωσικών δημητριακών και λιπασμάτων». Μια δήλωση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Ρωσία, η οποία ωστόσο επανήλθε με νέες πιέσεις.

Οι ειδήσεις σήμερα

Τι τρέχει με τα γερμανικά Marder – Γιατί πάνε στον Έβρο και όχι στα νησιά

Είναι η περίπτωση Πάτση η κορυφή του παγόβουνου στους πλειστηριασμούς;

Guy Standing και Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλούν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Το Πρεκαριάτο»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago