Πολιτική

Τι τρέχει με τα γερμανικά Marder – Γιατί πάνε στον Έβρο και όχι στα νησιά

Τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα μεταφερθούν στον Έβρο, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για κενό στρατιωτικής ισχύος στα νησιά, σύμφωνα με την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για  40 τεθωρακισμένα, τα οποία δίνονται στην Ελλάδα για την αντικατάσταση των 40 BMP-1 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής. Ένα πρόγραμμα συμφωνιών που προωθεί το Βερολίνο με χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, αλλά χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Μόσχα με μια απευθείας αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Πέρα όμως από το αν και όσο αναγκαία ήταν για την Ελλάδα  η συμμετοχή της σε αυτές τις συμφωνίες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι τα γερμανικά Marder θα πάνε στον Έβρο γιατί εκεί χρειάζονται προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Και αυτό γιατί τα 40 BMP-1 που στέλνονται στην Ουκρανία αποσύρονται από τα ελληνικά νησιά.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έγινε σε απάντηση ερώτησης Γερμανού δημοσιογράφου προς τον καγκελάριο για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία. Θα σας πω εγώ που θα πάνε είπε ο Μητσοτάκης, ενώ ο καγκελάριος Σολτς συμπλήρωσε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, η οποία είναι αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Ανεξαρτήτως πάντως του αν υπήρξαν ή όχι υποδείξεις, παρεμβάσεις ή προτροπές από γερμανικής πλευράς, με την ενέργεια αυτή ουσιαστικά γίνεται μεταφορά στρατιωτικού υλικού και δημιουργείται κενό ισχύος για τα νησιά, για τα οποία η πάγια ελληνική θέση είναι ότι απειλούνται και δεν απειλούν.  Αυτό τουλάχιστον υπαινίσσεται η αντιπολίτευση. Το ζήτημα ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την αισιοδοξία του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Σολτς, στην οποία αναφερόταν στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

«Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;» διερωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο των δηλώσεων Μητσοτάκη, προσθέτοντας για το συγκεκριμένο θέμα: «Από το γεγονός ότι αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1 που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο;». Εκτενές σχόλιο για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, την οποία έτσι κι αλλιώς πολιτικοί παρατηρητές κρίνουν ως άστοχη, έκαναν και οι υπεύθυνοι Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ανακοίνωσή τους οι κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Θωμάς Χατζηαθανασίου αναρωτιούνται «τι άλλαξε από την προ μηνών δήλωση της κυβέρνησης ότι “η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά του Αν. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την άμεση αντικατάστασή τους από τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Marder”». Οι ίδιοι σχολιάζουν ότι με την απόφαση αυτή «δημιουργείται κενό στην ισχύ πυρός στα νησιά του Αν. Αιγαίου, ακόμη και με την τοποθέτηση άλλων εκ των υπαρχόντων τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς» και συμπληρώνουν ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί μόνο με την «εκεί τοποθέτηση τεθωρακισμένων αντίστοιχης ή καλύτερης ισχύος πυρός των BMP-1». Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς , θέτοντας και το ερώτημα αν η αλλαγή αυτή ήταν και υποχώρηση Μητσοτάκη στη διαβόητη συνάντησή του με τον Ερντογάν, στο Βόσπορο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Είναι η περίπτωση Πάτση η κορυφή του παγόβουνου στους πλειστηριασμούς;

Guy Standing και Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλούν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Το Πρεκαριάτο»

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago