Κόσμος

Νέος εφιάλτης από τις δηλώσεις Πούτιν για παγκόσμια σύρραξη

Νέα παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του Πούτιν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης με αφορμή την συνεχιζόμενη σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις, μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και αφού παρακολούθησε άσκηση των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας, ενώ το Κρεμλίνο συνεχίζει τις προειδοποιήσεις για την πρόθεση του Κιέβου να χρησιμοποιήσει  “βρόμικη βόμβα”. Ένα επιχείρημα που απορρίπτουν πολλές δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ το χαρακτηρίζει ως «παραλογο».

Παραλλήλως η Μόσχα απειλεί με το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μεταβίβαση περιουσιών που εγκαταλείφτηκαν από Ουκρανούς στις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, ενώ τις τελευταίες ώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σενάρια που θέλουν εμπλοκή και της Λευκορωσίας στην ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Οι δηλώσεις του Πούτιν πάντως, στη σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές είναι αυτές που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού παρακολούθησε την επιτυχή κατά το Κρεμλίνο άσκηση των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, στη διάρκεια των οποία έγιναν εκτοξεύσεις βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Στα πλάνα μάλιστα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού λέει στον Πούτιν ότι οι ασκήσεις αφορούν την απάντηση σε εχθρικό πυρηνικό πλήγμα και ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ τον ενημερώνει ότι ως η άσκηση περιλάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.

Εκεί, και ο ίδιος ο Πούτιν, ο οποίος είναι και ο  Ανώτατος Διοικητής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί χρήσης “βρόμικης βόμβας” από το Κίεβο. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε εκφράσει την επιθυμία της Μόσχας να υπάρξει ενεργητική απάντηση στο θέμα από τη διεθνή κοινότητα. Απάντηση δόθηκε μέχρι στιγμής μόνον από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογες» τις «κατηγορίες» της Ρωσίας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «οι Σύμμαχοι απορρίπτουν αυτή την κατάφωρα ψευδή κατηγορία» και κάλεσε τη Ρωσία να μην «χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις για να κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο».

Για το ίδιο ζήτημα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, τους οποίους ενημέρωσε για τις ανησυχίες της Μόσχας. Στις συνομιλίες αυτές ο Ινδός Ραζνάθ Σινγκ επεσήμανε στον Σοϊγκού ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είχε κάνει νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν απαντώντας στην ενημέρωση της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον για τις επικείμενες ασκήσεις.

Η ανησυχία για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή εντείνεται και από την προειδοποίηση που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στη Λευκορωσία να μην εισέλθει στη σύρραξη στο πλευρό του Πούτιν. Στην ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρησιμοποιήσουν το σύνολο του οπλοστασίου τους, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.

Οι ουκρανικές προειδοποιήσεις έγιναν την ώρα που η Μόσχα φέρεται να στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία, γεγονός που ξανάφερε στο προσκήνιο τους φόβους ότι οι ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις θα εισβάλουν από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Και αυτό γιατί το Μινσκ διευκόλυνε εξαρχής τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα της στήριξης στον Λουκασένκο, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν λευκορωσικές δυνάμεις.

Οι ειδήσεις σήμερα

Με βαριά ατζέντα στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς

Δημοσκόπηση της Marc: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Αχτσιόγλου για υπόθεση Πάτση και κόκκινα δάνεια: «Αίσχιστο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago