Πολιτική

Βαρύ κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο – Με τα μέτρα της ΔΕΘ επιχείρησε να το αντιστρέψει ο Μητσοτάκης

Να αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με έναν σύντομο απολογισμό όσων έχουν γίνει και ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η νομοθέτηση μιας σειράς ρυθμίσεων που υλοποιούν τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ.

Υπό τη σκιά που αφήνουν οι αποκαλύψεις για την επαγγελματική δράση (διαχείριση κόκκινων δανείων και σκανδαλώδεις συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ) του αποπεμφθέντος πλέον βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει την εικόνα ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του πραγματοποιούν αυτά που έχουν εξαγγείλει και ότι παραμένει σταθερή η βούλησή τους για την στήριξη της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η έγκαιρη υλοποίηση αυτών των μέτρων είναι «κρίσιμη», καθώς, όπως είπε «είναι  όλα είναι μέτρα τα οποία ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας» και αποτελούν τον «δεύτερο πυλώνα κατά της ακρίβειας, δίπλα στο εθνικό πρόγραμμα της ενεργειακής στήριξης».

Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι από μία δέσμη 31 μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί σχεδόν το εν τρίτον, και ξεχώρισε από αυτά την  έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 2.700.000 συμπολίτες που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, την αύξηση κατά 50% του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, την απαλλαγή από τέλη επιτηδεύματος για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις, καθώς και την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά αυτά που έρχονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι εντός του Νοεμβρίου θα δρομολογηθούν οριστικά τα μέτρα στήριξης όσων απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι), η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ από την αρχή του έτους και οι ρυθμίσεις που αφορούν στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για τον επόμενο μήνα έχει δρομολογηθεί και η ψήφιση της έκτακτης καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Κατά τον ίδιο έχουν δρομολογηθεί επίσης η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας, καθώς και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημαντική παρέμβαση την αύξηση κατά 200.000 όσων μετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Μίλησε μάλιστα για ένα μέτρο που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και για αυτό η κυβέρνηση έκρινε ως αναγκαία την αύξηση του προϋπολογισμού του, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Παραλλήλως τόνισε ότι η κυβέρνησή του, χωρίς να δεχθεί καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους της, επιστρέφει στην κοινωνία το μέρισμα, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην φρικτή και αποκρουστική υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στα Σεπόλια, ένα θέμα για το οποίο είπε ότι «η επικαιρότητα επιβάλλει τη διαρκή επιφυλακή μας». «Όλοι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» είπε και επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει «σε πείσμα όσων χυδαίων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις».

Κάνοντας λόγο για «ντροπή» ανέφερε ότι «εκείνοι που σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος, ήταν οι ίδιοι σύστημα χθες» και συμπλήρωσε ότι «το απόστημα έχει πια σπάσει». Παραλλήλως υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών, πριν έρθει στην επικαιρότητα το φρικιαστικό περιστατικό στον Κολωνό.

 Επανέλαβε δε, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο με οριζόντιες πολιτικές 12 Υπουργείων, με κάθετη εφαρμογή και σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει εντοπίσει πού είναι οι δυσκολίες και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συχνά μπλοκάρουν τον συντονισμό συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων. Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι αυτό το Εθνικό Σχέδιο θα παρουσιαστεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει την στήριξη όλων των κομμάτων, αφού, όπως είπε πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο δεν  χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως απάντησε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι, «ενώ δεν έβγαλε τσιμουδιά στο Υπουργικό για τον κ. Πάτση που κάλυπτε, επιβεβαιώνοντας ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του, κατέφυγε ξανά σε χυδαιολογίες κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και συμπληρώνει: «Το επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, μιας και η πολιτική απελπισία τού κ. Μητσοτάκη τον οδηγεί στο να κάνει πως δεν καταλαβαίνει: Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κομματική ταυτότητα του παιδοβιαστή του Κολωνού από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι μην υπάρξει απόπειρα συγκάλυψης όπως συνέβη στην υπόθεση Λιγνάδη».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι την ώρα που «η κοινωνία βράζει με τα έργα και τις ημέρες του κ. Πάτση», για τα οποία επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι ήταν εν γνώσει του, «νομίζει ότι μπορεί να ξεφύγει και να εκτρέψει τη συζήτηση».

Οι ειδήσεις σήμερα

Με βαριά ατζέντα στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ-Πάτση: Παραιτήθηκε ο δ. σύμβουλος – Θέμα και για Πιερρακάκη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Απασφάλισε ο Κουμουτσάκος για Πάτση: Ε όχι κύριε, δεν γνωρίζαμε όλοι τις δουλειές σας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago