Πολιτική

Με βαριά ατζέντα στην Αθήνα ο καγκελάριος Σολτς

Στην Αθήνα θα βρίσκεται το απόγευμα της Τετάρτης ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για μια διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, σε μια συγκυρία που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές και παράλληλες διεθνείς κρίσεις με άμεσο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση τρέφει μεγάλες προσδοκίες για αυτή την επίσκεψη, η οποία είναι η πρώτη σοσιαλδημοκράτη Γερμανού καγκελαρίου, μετά  την επίσκεψη του Γκέρχαρντ Σρέντερ, το 2004. Παρεμβλήθηκαν βέβαια οι πέντε επισκέψεις της Άνγκελα Μέρκελη οποία στη διάρκεια της 16ετούς θητείας της συναντήθηκα στην Αθήνα με τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, τους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ψηλά και στην ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου στη χώρα μας, μετά εκείνη της Μέρκελ επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, που δεν γίνεται με φόντο την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση. Έτσι, δεν συνδέεται αναπόφευκτα με μνημονιακές επιταγές και τα συνακόλουθα μέτρα μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο, η συγκυρία είναι και αυτή τη φορά κρίσιμη, καθώς γίνεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ είναι σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημαντική κρίνεται η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα και επειδή γίνεται σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η πολιτική κλιμάκωσης της έντασης που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν με την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσογειο καθιστούν αναγκαία την επιβεβαίωση της καλής συνεργασίας Αθήνας και Βερολίνου.

Ειδικά όταν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν σκιές σε ότι αφορά την έκφραση ξεκάθαρης αλληλεγγύης προς την Αθήνα από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά και από την ευρωπαϊκή ηγεσία. Μια κάποια αλλαγή διαφαίνεται πάντως το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις χαρακτηρίζονται πλέον στις γερμανικές κυβερνητικές ανακοινώσεις όχι μόνον ως «μη φιλικές», αλλά και ως «απειλές». Οι ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης πάντως σε ό,τι αφορά την Τουρκία παραμένουν προσεκτικές.

Η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα θα είναι σύντομη και θα περιλαμβάνει μόνο μια βόλτα στην Ακρόπολη και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης. Μία ημέρα δηλαδή πριν την την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την αναμενόμενη παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη των γερμανικών τεθωρακισμένων Marder, τα οποία μας έρχονται στο πλαίσιο της συμφωνίας Αθήνας-Βερολίνου για την κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων προς στήριξη του Κιέβου.

Είναι γνωστό, άλλωστε ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί την στρατιωτική στήριξη του Κιέβου μέσω των συμφωνιών «Ringtausch» με την Ελλάδα και χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν την αποστολή από αυτές τις χώρες οπλικών συστημάτων σοβιετικής προέλευσης, με τα οποία είναι εξοικειωμένος ο ουκρανικός στρατός και την αντικατάστασή τους με αναβαθμισμένα γερμανικά.

Αυτό γίνεται βέβαια και επειδή το Βερολίνο, λόγω της ειδικής πολιτικής σχέσης του με τη Μόσχα (αποτέλεσμα της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία) δεν θέλει να χρεωθεί ανοιχτά την στήριξή του στο Κίεβο. Σε ό,τι αφορά πάντως το ενδεχόμενο υλοποίησης της συμφωνίας με την Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, υπάρχει   έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εξοπλισμοί είναι εξάλλου ψηλά στη γερμανική ατζέντα της επίσκεψης Σολτς, μαζί με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt, ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει και συνεργασία με τον όμιλο «Μυτιληναίος» για την παραγωγή υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2.

Ψηλά στην γερμανική ατζέντα είναι και οι ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα των ανανέωσιμων πηγών ενέργειας, όπως και στον τομέα της αποθήκευσης και διαμετακόμισης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Τα θέματα αυτά και την δυναμική της Ελλάδας ως «εξαγωγέα ενέργειας» προς την Ευρώπη παρουσίασε, άλλωστε, λεπτομερώς στο Βερολίνο την Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το ελληνικό ενδιαφέρον βέβαια εστιάζει επίσης στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της στην οικονομία, καθώς και στις γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την εργαλειοποίηση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών από τον Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά πάντως ζητήματα επανορθώσεων, όπως πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο, φαίνεται ότι μάλλον μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ-Πάτση: Παραιτήθηκε ο δ. σύμβουλος – Θέμα και για Πιερρακάκη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κόκκινη κάρτα στον Πάτση από Μητσοτάκη, φάουλ και για Πιερρακάκη σφυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών από τη δήλωση της Βασιλικής Βλάχου ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago