Πολιτική

Αχτσιόγλου για υπόθεση Πάτση και κόκκινα δάνεια: «Αίσχιστο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στους πλειστηριασμούς, τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και το σκάνδαλο της υπόθεσης Πάτση.

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα», δήλωσε σε συνέντευξή της, σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ πρόσθεσε ότι «Για φέτος έχουν προγραμματιστεί 44.000 πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας», υπογραμμίζοντας ότι «η ΝΔ νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα που οδηγεί σε σωρεία πτωχεύσεων, χωρίς ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα ρύθμισης».

Τα «κόκκινα» δάνεια και η «μεταβίβαση πλούτου»

«Τα “κόκκινα” δάνεια αυξήθηκαν. Τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν, αλλά η κυβέρνηση δεν τα ρυθμίζει όπως ζητάμε, με 120 δόσεις και κούρεμα οφειλής. Νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που δεν έχει καμία δεσμευτικότητα για τις τράπεζες και τα funds, αν θέλουν διαπραγματεύονται, αν δεν θέλουν όχι, αν θέλουν δέχονται ρύθμιση, αν δεν θέλουν την απορρίπτουν, ενώ ήρε και κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι 700.000 ακίνητα στη χώρα έχουν περιέλθει στον έλεγχο funds μέσω υποθηκών. «Πρόκειται για μία τεράστια μεταβίβαση πλούτου στο εξωτερικό. Είναι μία ληστρική πολιτική απέναντι σε πολίτες οι οποίοι δεν είναι ‘στρατηγικοί κακοπληρωτές’, βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία λόγω αντικειμενικών γεγονότων», σχολίασε.

«Τα ‘κόκκινα’ δάνεια», πρόσθεσε, «δεν έχουν μειωθεί, απλά έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών και έχουν περάσει στα funds, τα οποία μετέρχονται των χειρότερων πρακτικών απέναντι στους πολίτες».

Για το ενδεχόμενο να εγγραφούν οι εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής» στο δημόσιο χρέος ανέφερε ότι «ο κίνδυνος να εγγραφούν οι εγγυήσεις του “Ηρακλή” στο χρέος, δηλαδή να εγγραφούν 19 δισ. στο χρέος, υπάρχει ανεξάρτητα απ’ το αν αυτές θα καταπέσουν ή όχι. Διότι η Eurostat επισημαίνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά επισφαλείς εγγυήσεις. Άρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εγγραφούν είτε καταπέσουν αργότερα είτε όχι. Απλώς, αν καταπέσουν κιόλας, θα εγγραφούν και στο έλλειμμα. Όχι μόνο στο δημόσιο χρέος. Και μόνο που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο κινδύνου, φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση με τους αποτυχημένους χειρισμούς της στο ζήτημα. Αν, δε, τελικώς εγγραφούν τα 19 δισ. στο χρέος θα πρόκειται για μια τεράστια ζημιά στην εικόνα της οικονομίας της χώρας, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Αίσχιστο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς» η υπόθεση Πάτση

Για την σκανδαλώδη υπόθεση του βουλευτή Α. Πάτση δήλωσε ότι «κατατάσσεται στο αίσχιστο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς. Στέλεχος της ΝΔ, η οποία έχει δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα funds να λειτουργούν με όρους λεηλασίας, πλούτιζε εκμεταλλευόμενος τον πόνο ανήμπορων ανθρώπων» και επισήμανε πως «οι υποτιθέμενοι αντικρατιστές της ΝΔ λεηλατούν το δημόσιο χρήμα και μεταχειρίζονται το κράτος ως λάφυρο, όπως δείχνουν και οι απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση».

Τόνισε, τέλος, ότι «ο κ. Μητσοτάκης ήξερε εδώ και δύο χρόνια ότι αυτά συμβαίνουν. Αντέδρασε όταν το μάθαμε και οι υπόλοιποι».

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ-Πάτση: Παραιτήθηκε ο δ. σύμβουλος – Θέμα και για Πιερρακάκη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές στις πλημμύρες της Κρήτης – Τα ποσά και η διαδικασία

Νέοι με αναπηρία: Φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός και σοβαρές υλικές στερήσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago