Πολιτική

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ-Πάτση: Παραιτήθηκε ο δ. σύμβουλος – Θέμα και για Πιερρακάκη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ, η οποία πέρα από το τεράστιο θέμα σχετικά με τις δραστηριότητες του βουλευτή Γρεβενών με τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε και διαχειρίζεται, έχει και το  σκέλος των υπέρογκων αμοιβών που εξασφάλισε από τα ΕΛΤΑ για παροχή νομικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό μάλιστα το δεύτερο σκέλος φέρνει στο προσκήνιο και το επίσης μεγάλο θέμα που ανακύπτει σχετικά με τη γαλάζια διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Οι εξελίξεις γύρω από την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του βουλευτή της ΝΔ πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, η οποία παρέσυρε και τον μέχρι χθες διευθύνονται σύμβουλο των ΕΛΤΑ. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του για λόγους ευθιξίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. 

Τα τεκταινόμενα στα ΕΛΤΑ κατά την περίοδο διοίκησής τους από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο  Βασίλη Μπαλούρδο είχαν μπει στο μικροσκόπιο του Υπερταμείου, στο οποίο ανήκουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και οι αναφορές σε αυτά περιγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα πλέον γκρίζα χρώματα.

Έτσι, λογικά και αυτονόητα μπήκαν και στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εστιάζει στον πολιτικά εποπτεύοντα των ΕΛΤΑ, τον υπουργό  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στον οποίο καταλογίζει καίριες ευθύνες. Επισημαίνει ακόμη πως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, γνώριζαν ότι ο διαγραφείς πλέον βουλευτής «είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021». Για να υποστηρίξει μάλιστα τις καταγγελίες του επικαλείται σχετική επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Παρότι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατείνονται ότι τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν είναι υπό την εποπτεία του κ. Πιερρακάκη, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης βαρύνει τον προβεβλημένο υπουργό. Αναφορά στο θέμα έκανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ. « Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ; Μου θυμίζει η στάση του κ. Πιερρακάκη την στάση του κ. Μητσοτάκη που για όλα δεν γνώριζε» είπε και διερωτήθηκε: «Τα έκανε ο κ. Πάτσης όλα αυτά από μόνος του;».

Νωρίτερα είχε τοποθετηθεί και για την αποπομπή του κ. Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ, εκφράζοντας την απορία του για τη διαγραφή σημείωσε ότι «αν και είναι βουλευτής ανήκε στα λεγόμενα κοράκια». Επανέλαβε δε, και ο ίδιος, ότι «έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των κόκκινων δανείων παίρνει σημαντικές διαστάσεις». Παραλλήλως, αφού αναφέρθηκε και σε καταγγελίες για άλλα στελέχη της ΝΔ (Μαραβέγιας, Νικολάου, Στάσης), σημείωσε ότι «ο κ. Πάτσης συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες».

Πέραν όμως των πολιτικών ευθυνών που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην κυβέρνηση, εξίσου τεράστιες φαίνεται ότι είναι οι ευθύνες της διοίκησης των ΕΛΤΑ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτή η διοίκηση, στην αρχή της θητείας της, το 2019, έλαβε ένα ποσό κρατικής ενίσχυσης της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για να εξυγιάνει τον Οργανισμό, όμως η σημερινή οικονομική εικόνα του εξακολουθεί να περιγράφεται ως δραματική και αδιέξοδη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η διοίκηση Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου εφάρμοσε μεν ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2000 εργαζομένων, όμως αυτή η ενέργεια δικαιολογεί μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια από το συνολικό ποσό της κρατικής επιχορήγησης. Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για πολλές αδιευκρίνιστες και γκρίζες ζώνες στα οικονομικά των ΕΛΤΑ και για πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις, που οδηγούν σε κακοδιοίκηση και υπέρογκες σπατάλες.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αναφορά ότι ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις για το 2021 ήταν ότι τα ΕΛΤΑ θα εμφάνιζαν κέρδη της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, αυτές αναθεωρήθηκαν και τα κέρδη περιορίστηκαν στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται, σαφώς και με ακρίβεια, ούτε το καθαρό κόστος της εθελουσίας εξόδου, ούτε τα έξοδα αναδιοργάνωσης. Επίσης δεν δίνεται καμία εικόνα για την κατάσταση της “ΕΛΤΑ Energy”, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Τα παραπάνω προκάλεσαν μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δυσφορία του Υπερταμείου.   

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου από την ΑΔΑΕ, για την υπόθεση του περασμένου Μαρτίου σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πελατών τους Οργανισμού στο διαδίκτυο, έπειτα από κυβερνοεπίθεση. Θέμα όμως εκτιμάται ότι θα προκύψει και από τις περικοπές που θα κάνει η ΕΕΤΤ, για το 2020 και 2021, στο ποσό που έχουν αιτηθεί τα ΕΛΤΑ για τη λεγόμενη “Καθολική Υπηρεσία”  που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό γιατί η διοίκηση των Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου φέρεται να έχει φουσκώσει υπέρογκα τις αξιώσεις της με δαπάνες που δεν είχαν σχέση με την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ανεξαρτήτως των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για καίριες ευθύνες του κ. Πιερρακάκη στο θέμα των απευθείας αναθέσεων από τα ΕΛΤΑ στον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, θεωρείται έτσι κι αλλιώς απίθανο να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κύριοι Κωνσταντόπουλος (έχει ήδη παραιτηθεί)  και Μπαλούρδος.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δημοσκόπηση της Marc: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση Πάτση – Ανακοίνωση υπερταμείου για παραίτηση ΔΣ από ΕΛΤΑ

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών από τη δήλωση της Βασιλικής Βλάχου ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago