Categories: Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ – Πίεση από το ΕΣΥ

Οι τριγμοί και τα απόνερα είναι ήδη ορατά και ισχυρά από τα όσα ισχυρίστηκε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ , αλλά και για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την τρίτη δόση του εμβολίου  (τετράμηνο υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης) και πως ως «ειδικός» θα εισηγηθεί κάτι τέτοιο στην Επιστημονική Επιτροπή (στην οποία μετέχουν κορυφαίοι γιατροί, επιστήμονες κ.α).

Η  Επιτροπή είναι εκείνη που  εισηγείται, καθώς αυτή έχει τα επιστημονικά δεδομένα και η Κυβέρνηση  να λαμβάνει τις αποφάσεις.  Ο πρωθυπουργός δεν είναι γιατρός. Πώς λοιπόν θα εισηγηθεί;  Άλλο να ρωτήσει, άλλο να το θέσει ως θέμα στην Επιτροπή και άλλο να το εισηγηθεί.

Και αν η αναφορά του σε τετράμηνο ενδεχομένως και μέχρι ένα βαθμό, έρχεται να «καλύψει» την στροφή των 180 μοιρών για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (παρά του ότι δεν παρουσίασε ως όφειλε από το βήμα της Βουλής τεκμηριωμένα στοιχεία και μελέτες γι΄αυτό ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα του κόσμου) , τα όσα ανέφερε για τις ΜΕΘ καταδεικνύουν πως ούτε από τις παραλείψεις και τα λάθη του διδάσκεται και προσπαθεί να επανορθώσει , ούτε ακούει τους ειδικούς , όλους όσους δίνουν καθημερινά τις μάχες στα Νοσοκομεία και τις εντατικές προσπαθώντας να σώσουν ασθενείς με covid-19 , πολύ δε περισσότερο δείχνει να του είναι «στενός κορσές» το Εθνικό Σύστημα Υγείας , το οποίο αφήνει αθωράκιστο και ψάχνει τρόπους να το «υπερβεί». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό , πέραν των άλλων, ότι λίγες ώρες μετά τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή (ενδυόμενος τον κορυφαίο Ειδικό Επιστήμονα και παντογνώστη Ιατρό) η κ. Μιράντα Ξαφά (με επαφές σταθερά με το ΔΝΤ και ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική της παρέμβαση (Kontra Channel ) και ερωτηθείσα για το ΕΣΥ , τις ΜΕΘ κ.α , σημείωσε πως πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη το χρέος της χώρας και επεσήμανε πως δεν είναι αναγκαίο να είναι δημόσιο όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι εντατικολόγοι απαντούν

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Παπανικολάου, ένας άνθρωπος που δίνει καθημερινά μάχες δίπλα στους ασθενείς και υποστηρικτής του εμβολιασμού, έστειλε σαφές μήνυμα για την πραγματικότητα με τις ΜΕΘ και όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνο είναι υποβαθμισμένη η θεραπεία, είναι και επικίνδυνη. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες», σημείωσε.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η μαρτυρία εντατικολόγου του Σωτηρία στο NEWS 24/7 

Η εντατικολόγος του Σωτηρία, Β. Κάνιαρη επισημαίνει : .”Κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός μονάδας αυξάνεται το ποσοστό της θνητότητάς του. Δηλαδή και μία μέρα να μείνει, δεν πρέπει να μείνει”.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε όλη την Ελλάδα (που αναφέρει το News 24/7) από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ covid μόλις οι 2 στις 100 είναι διαθέσιμες. Μιλάμε δηλαδή για το πολύ 12-13. Ολοένα λοιπόν και περισσότεροι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ μη λαμβάνοντας την απαραίτητη φροντίδα και παρακολούθηση.

Έχουμε περίπου 550 ΜΕΘ covid σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και 670 διασωληνωμένους. Λογικά οι 100 και πλέον αυτών είναι εκτός ΜΕΘ. Επίσης μπορεί ένα ασθενείς να έχει ξεπεράσει τη νόσο ίσως και να έχει αποσωληνωθεί αλλά λόγω επιπλοκών να παραμένει σε ΜΕΘ covid.

Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία και στα προηγούμενα κύματα προέρχονταν από άτομα που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Νοέμβριο εξήλθαν από τις ΜΕΘ μόνο 200 άτομα ενώ οι νέες διασωληνώσεις ήταν 243.

Με δεδομένο ότι έχουμε υπερβεί  τους  2000 θανάτους μέσα στον προηγούμενο, μήνα είναι ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των θανάτων ήταν εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία υπάρχουν στον Υπουργείο Υγείας αλλά ουδέποτε ανακοινώθηκαν.

«Κατάργησε την εντατικολογία»

Σε πολιτικό επίπεδο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΜΑΧΙΑ , Νάσος Ηλιόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε πως

«Ο πρωθυπουργός κατήργησε την εντατικολογία και μας είπε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι άχρηστες».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Κρήτη TV» το βράδυ της Τετάρτης, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «μέσα στον Νοέμβρη θρηνήσαμε 2.217 συμπολίτες μας και η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει πόσες από αυτές τις απώλειες έγιναν εκτός ΜΕΘ, ενώ αυτή τη στιγμή πάνω από 150 άνθρωποι βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι».

Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία με αποτέλεσμα την τραγωδία σε ανθρώπινες απώλειες και ένα καταστροφικό lockdown που έρχεται πιο κοντά. Τίποτα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στα μέτρα δεν αφορούν το τώρα. Ακόμη και αν με έναν μαγικό τρόπο αύριο όλοι εμβολιαζόντουσαν θα συνεχίζαμε να έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δίμηνο μέχρι να χτίσουμε ένα συλλογικό τείχος ανοσίας»

Ο Μ. Βορίδης

Στο μεταξύ ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες  , μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

«Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την υποχρεωτικότητα σημείωσε ότι είναι θεμιτή διότι είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει τη δημόσια υγεία.

«Έχουμε προφανώς κάνει ότι μπορούσαμε προτού πάμε στο μέτρο αυτό. Υπήρξαν μέτρα περιορισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, μέτρα που δεν επέτρεπαν στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε σημεία συγχρωτισμού, άρα υπήρξαν μια σειρά από μέτρα πριν φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σχολίασε

Εξηγώντας τον λόγο που κυβέρνηση προχώρησε τώρα στο εν λόγω μέτρο, διευκρίνισε ότι πλέον έχουν αλλάξει και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πρόστιμο

Όσον αφορά στην επιβολή του προστίμου επισήμανε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένας εύρος στο κόστος, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός και να γίνει κλιμακωτά, αλλά εκεί κάποιος θα έπρεπε να κάνει ένα σύνθετο υπολογισμό και δεν μπορούν τα αστυνομικά όργανα να ψάχνουν τα φορολογικά στοιχεία του κάθε ανεμβολίαστους. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε, ο νομοθέτης στα διοικητικά πρόστιμα βάζει το κατώτατο όριο για να μπορείς να έχεις γρηγορά αποτελέσματα, όπως είναι και ο στόχος του μέτρου, δηλαδή ο εμβολιασμός.

‘Έλεγχοι σε εκκλησίες και Δημόσιο

Ο κ Βορίδης δήλωσε επίσης ότι οι έλεγχοι στις εκκλησίες γίνονται από τα αρμόδια εκλεκτικά όργανα ενώ τόνισε οι έλεγχοι στο δημόσιο γίνονται δειγματοληπτικά γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν καθημερινά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago