Κόσμος

Αγώνας δρόμου και παρασκήνιο για την εκλογή πρωθυπουργού στη Βρετανία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, με την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού  Μπόρις Τζόνσον να παραμένει γρίφος. Ο ανθυποψήφιός του πάντως, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του, ενώ στην διεκδίκηση του πρωθυπουργικού θώκου δηλώνει ότι παραμένει και η Πένι Μόρντοντ.

Η διαδικασία είναι πιεστική καθώς η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει τον νέο πρωθυπουργό της έως τις 28 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το τρίτο πρόσωπο που θα αναλάβει το αξίωμα εντός του 2022 και το πέμπτο από το 2016 που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Οι τρεις υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν  μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα, της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, τις υπογραφές 100 βουλευτών που θα τους στηρίξουν στον αγώνα διεκδίκησης της αρχηγίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας. Ο Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον, φέρεται από τα ΜΜΕ να έχει συγκεντρώσει ήδη τις 100 υπογραφές. Η Πένι Μόρντοντ, αν και υπολείπεται υποστηρικτών σε σχέση με τους δύο ανθυποψηφίους της δηλώνει ότι παραμένει στη μάχη, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει μάλλον να προτιμά να αναφέρονται στην πορεία της υποψηφιότητάς του οι υποστηρικτές του.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Ρίσι Σούνακ, η παραίτηση του οποίου οδήγησε στην παραίτηση του Τζόνσον, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις και για την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Με μια ανάρτηση, στην οποία εστιάζει στην οικονομική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θέλει να διορθώσει την οικονομία, να ενώσει το κόμμα και να τα καταφέρει για τη Βρετανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις των αγορών στην οικονομική πολιτική της ήταν αυτές που οδήγησαν σε παραίτηση την απερχόμενη πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τερμάτισε αιφνιδίως τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει στο Λονδίνο, έχει δηλώσει επίσης ότι θα είναι υποψήφιος. Φέρεται ωστόσο να δίνει μάχη για την συγκέντρωση των 100 υπογραφών στήριξης, καθώς πολλά σημαίνοντα στελέχη που στο παρελθόν συνεργάστηκαν μαζί του, συντάσσονται πλέον με τον άλλοτε «προδότη» Ρίσι Σούνακ.

Υποστηρικτές του πάντως, ανάμεσά τους ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Κρις Χίτον-Χάρις, δηλώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει ισχυρά ερείσματα στους κόλπους των Τόρις που του επιτρέπουν να περάσει το όριο των 100 ψήφων. «Έχουμε όντως τους αριθμούς… δεν είναι αυτό πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός.

Η Πένι Μόρντοντ δηλώνει από την πλευρά της ότι παραμένει επίσης στη μάχη, αν και σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ υστερεί σε υποστηρικτές σε σχέση με τους αντιπάλους της. Παραλλήλως διαψεύδει δημοσιεύματα που την φέρουν να έχει συζητήσει με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από την διεκδίκηση της αρχηγίας με αντάλλαγμα κάποιο αξίωμα.

Παρασκήνιο φέρεται να υπάρχει όμως και ανάμεσα στον Τζόνσον και τον πρώην υπουργό του Ρίσι Σούνακ, οι οποίοι φέρονται να συναντήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η Sunday Telegraph, το BBC και οι Sunday Times. Μάλιστα, οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο «κοινής» υποψηφιότητας, προκειμένου να αποτραπεί ένας ενδεχόμενος «εμφύλιος πόλεμος» στο επί πολλά χρόνια ταλανιζόμενο Συντηρητικό Κόμμα. Όλα αυτά πάντως αναμένεται να αποκαλυφθούν το μεσημέρι της Δευτέρας με την κατάθεση των υπογραφών στήριξης που θα σημάνει και την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων.

Οι ειδήσεις σήμερα

Η «δυναστεία» Σι Τζινπίνγκ και ο «μεγάλος τιμονιέρης»

διαΝΕΟσις: Πόσο κυκλική είναι η ελληνική οικονομία- Τι χρειάζεται να αλλάξει

Συνάντηση Τζόνσον – Σούνακ με φόντο την κούρσα διαδοχής της Ντάουνινγκ Στριτ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago