Πολιτική

Ενας χρόνος χωρίς τη Φώφη Γεννηματά

Ηταν πέρυσι τέτοιες ημέρες… Η εβδομάδα ξεκινούσε με μια σοκαριστική είδηση. Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Το ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού» για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά «πάγωσε» την επικαιρότητα και σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Μια γενναία γυναίκα, μια έντιμη πολιτικός, ένας χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος έφευγε από τη ζωή, ύστερα από σύντομη νοσηλεία, με μια νόσο, τον καρκίνο, την οποία πάλευε για χρόνια χωρίς να φοβηθεί ποτέ.

Και μέχρι το τέλος ήταν σίγουρη ότι θα νικήσει, όπως τα είχε καταφέρει στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της μέσα από το νοσοκομείο, λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή: «Μου ξέφυγε πάλι ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω και αυτή τη φορά, θα δώσω και αυτή τη μάχη». Αυτά έλεγε, σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία του Μανώλη Οθωνα, ενός εκ των στενότερων συνεργατών της.

Ενας χρόνος πέρασε από τον αδόκητο χαμό της, μια απώλεια που πόνεσε, όχι μόνο τους ανθρώπους του οικογενειακού της περιβάλλοντος, αλλά και τους πολιτικούς της φίλους, τη βάση του ΠΑΣΟΚ και ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Δεν ήταν τυχαία ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό η Φώφη…

Είχε δώσει με επιτυχία μαθήματα ζωής και πολιτικής συνέπειας, πάντοτε με απόψεις ανθρωποκεντρικές και με πάθος για προσφορά στον κατατρεγμένο, τον ανήμπορο, τον ευάλωτο. Η υποστήριξή της στις γυναίκες έγινε συνώνυμο ενός ασταμάτητου αγώνα για τη βελτίωση της θέσης τους στον κόσμο. Η ισχυροποίηση του εθνικού συστήματος Υγείας αποτελούσε τη μόνιμη έννοιά της και πολλά μέτρα για την ενίσχυσή του οφείλονται στην πίεση που ασκούσε μέσω των προτάσεών της.

Μια πολιτικός με βαθιά πίστη στην εθνική συνεννόηση, την οποία θεωρούσε προαπαιτούμενο για να είναι η χώρα και ο λαός ενωμένοι σε κρίσιμα ζητήματα. Και φυσικά, η Γεννηματά ήταν σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ, από μικρό παιδί στο κόμμα, αφιερωμένη ψυχή τε και σώματι σε αυτό, ευτύχησε να δει ενωμένη και διευρυμένη την παράταξη, βάζοντας τον καθοριστικό λίθο για την περαιτέρω αναγέννησή της, αφού αποφεύχθηκε η καταστροφή τα πέτρινα χρόνια… «Πολιτική αυτονομία, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος», το συμπύκνωμα των θέσεών της, που θα τη θυμίζουν για πάντα, μέσω της επιγραφής στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη. «Σύντομος βίος, μεγάλη παρακαταθήκη», ένας τίτλος που θα ταίριαζε γάντι στην περίπτωση της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκδηλώσεις και το ετήσιο μνημόσυνο

Τη Δευτέρα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματική εκδήλωση με τίτλο «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος», στο ξενοδοχείο «Caravel» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι καθηγητές Ιατρικής Χρήστος Λιονής, Στέφανος Τριαρίδης και Μίλτος Κροκίδης και ο ιατρός-νευρολόγος, πρώην πρόεδρος ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, Μιχάλης Κούτρας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη, την επόμενη εβδομάδα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτούν νοσοκομεία και δομές πρόνοιας πανελλαδικά, προκειμένου να καταγράψουν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ανάγκες.

Σήμερα και αύριο, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Χαριλάου Τρικούπη 50) για δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας στο τηλέφωνο 210-3665378. Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή στις 11.45 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

Φάρος αξιών

Του ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας πολιτικός φάρος αξιών και αρχών σε μια άγρια εποχή πολιτικού κυνισμού, σκοταδισμού και λαϊκισμού. Το πολιτικό παράδειγμα ύφους και ήθους αποτελεί μια ριζοσπαστική πολιτική πράξη από μόνη της. Οτι η πολιτική δεν είναι καιροσκοπισμός, συναλλαγή, διαπραγμάτευση, παρασιτισμός αλλά είναι ευθύνη, συνέπεια, σοβαρότητα, ανθρωπιά. Οτι στην πολιτική αξίζει να υπάρχεις όταν παλεύεις για αξίες. Να μην κάνεις ποτέ πίσω στις αρχές σου, να μην υποχωρείς ποτέ από την ευθύνη σου. Μας ενέπνευσε με το όραμά της για την πατρίδα και την κοινωνία. Στήριξε στην πράξη τους νέους γιατί πίστευε σε αυτούς. Μια πολιτικός που είχε πυξίδα τις ιδεολογικές αρχές της και τις προοδευτικές αξίες, όχι τον τυχοδιωκτικό τακτικισμό που αποφέρει πρόσκαιρα δανεικά οφέλη. Η σχέση με τους πολίτες, αδιαμεσολάβητη και γνήσια. Αυτή τελικά είναι και η διαφορά των πολιτικών που χάνονται στη λήθη της Ιστορίας και των πολιτικών που μένουν για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων.

*μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, πρώην γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής

Το μικρότερο λάθος ως «πρωτάκι»…

Της ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ*

Η Φώφη ήταν η γυναίκα «της διπλανής πόρτας», ήταν μια γυναίκα όπως όλες εμείς. Το ένιωθες, το αισθανόσουν από την πρώτη επαφή μαζί της. Μπορούσες να της μιλήσεις οποιαδήποτε στιγμή, να την καλέσεις στο τηλέφωνο, να ζητήσεις τη γνώμη της, τη βοήθειά της. Δεν ήταν ένας άνθρωπος υπερφίαλος αλλά δοτικός που πάντα χαμογελούσε. Χαμογελούσε όταν της έκαναν κριτική, ακόμη και κακοπροαίρετη κριτική, χαμογελούσε όταν γίνονταν λάθη ή αστοχίες, ήταν αυτή που θα έπαιρνε πάνω της την ευθύνη «βάζοντας πλάτη» ειδικά στους νεότερους και στις νεότερες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ, ενώ έπρεπε να συνεννοηθώ με έναν δημοσιογράφο για μια δήλωση που θα έκανε κάποιος βουλευτής μας, έκανα λάθος. Μπέρδεψα το όνομα και τηλεφώνησα σε άλλον, κανόνισα τα σχετικά και όταν της το ανέφερα μου χαμογέλασε και μου είπε: «Μάλλον θα πρέπει να κάνουμε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των δηλώσεων…». Οταν ρώτησα γιατί, μου είπε ότι η συνεννόησή μας ήταν τελείως διαφορετική… αλλά αυτά συμβαίνουν, κάθε εμπόδιο για καλό! Γέλασε και χαριτολογώντας ανέφερε ότι αυτό ήταν το μικρότερο λάθος που θα μπορούσα να είχα κάνει ως «πρωτάκι» στη θέση του εκπροσώπου…

*μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, αντιπροέδρου γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago