Πολιτική

Τζανακόπουλος: Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας – Μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώτος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, προκειμένου να αναπτύξει το σκεπτικό της γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ επί του αντικειμένου της εξεταστικής επιτροπής, κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός του.

«Εμείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, θα καταθέσουμε το δικό μας πόρισμα, τη δική μας γνώμη, από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στα πρακτικά και θα προκαλέσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καταθέσει και το δικό της πόρισμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να διαβάσουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ως προς τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνόψισε στα εξής σημεία:

– «Προκύπτει, από την εν γένει στάση του κ. πρωθυπουργού, ότι βασικός γνώμονάς του δεν ήταν χυθεί φως στην υπόθεση αλλά να τη συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών».

– «Προκύπτει ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις παρακολουθήσεις, τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Κουκάκη».

– «Υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε μόνο μέσω της διαδικασίας των επίσημων επισυνδέσεων αλλά αξιοποιούσε, χρησιμοποιούσε και το λογισμικό Predator».

– «Τεκμαίρεται όχι απλώς η γνώση του πρωθυπουργού αλλά η ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης, τόσο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ όσο και από το λογισμικό Predator, και η ενορχήστρωση της όλης συγκάλυψης».

– «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, υπαρκτό και τεράστιο, και ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα».

Προηγουμένως, ο κ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το σκάνδαλο και για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, για τις διαρκείς παραβιάσεις της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Παρατήρησε, επίσης, ότι η σημερινή ημέρα για αυτήν τη συζήτηση στην Ολομέλεια επελέγη για να απουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που στην αίθουσα, όπως είπε, δεν υπάρχει κανείς να εκπροσωπεί το Μαξίμου, αν και αντικείμενο της επιτροπής ήταν να εξεταστεί η ανάμειξη του Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Σήμερα απολογείται η κυβέρνηση, απολογείται το Μαξίμου, δεν απολογείται ο κ. Κώτσηρας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης στα κυβερνητικά έδρανα.

Ως προς τη λειτουργία της εξεταστικής, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι:

– Δεν συγκροτήθηκε διακομματικό προεδρείο, με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν το δέχθηκε η πλειοψηφία, έστω και συμβολικά, για να καταδείξει τη βούληση ότι θα χυθεί άπλετο φως.

– Ακολούθησαν κοινοβουλευτικές εκτροπές που κατέστησαν σαφή βούληση να συσκοτιστεί οποιαδήποτε πληροφορία που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη.

– Απορρίφθηκαν οι προτάσεις εξέτασης μαρτύρων που είχαν σχέση με την υπόθεση, όπως οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Γεραπετρίτης, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών που διαχειρίζονται το καλόβουλο λογισμικό Predator. Mέσα σε αυτά απορρίφθηκε η κλήση σε εξέταση και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.

– Επιβλήθηκε απόρρητο των εργασιών της εξεταστικής.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago