Κοινωνία

Human Rights Watch: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Στα ευρήματα της έκθεσης OLAF για τη FRONTEX αναφέρθηκε με άρθρο της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, λέγοντας ότι «δείχνει ξεκάθαρα πώς η υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναινεί στην παράνομη απώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης».

Στο άρθρο της η οργάνωση υπογραμμίζει πως δεν είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί της Frontex ότι η έκθεση της OLAF αναφέρεται σε «πρακτικές του παρελθόντος». «Η Frontex συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα όπως πριν, και οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να απωθούν τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία, όπως αποδεικνύεται από την πιο πρόσφατη έκθεση της Human Rights Watch, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από έξι μήνες».

Επιπλέον, το άρθρο της HRW αναφέρεται στις «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας», οι οποίες έχουν αναφερθεί από πλήθος διεθνών οργανισμών και μέσων μαζικής ενημέρωσης ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Ελλάδα να αποτρέψει τη συνοπτική επιστροφή των αιτούντων άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Τουρκίας».

Σε μια ιστορική αναδρομή των επιπτώσεων που είχε η δημοσίευση της έρευνας της OLAF, η HRW υπενθύμισε ότι τα ευρήματα της έρευνας οδήγησαν στην παραίτηση Leggeri αλλά ακόμα και τότε η Ελλάδα «αντί να σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά των συνοριακών της αρχών απέρριψε τις ανησυχίες και προσπάθησε να φιμώσει όσους καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, μεταξύ άλλων μέσω της απειλής ποινικών κυρώσεων».

Επιπλέον, η οργάνωση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex ότι «απέτυχαν να ενεργήσουν ουσιαστικά για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας, οδηγώντας σε κακουχίες και σοβαρή κακοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Τέλος, με το άρθρο της, η HRW καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ που απαγορεύει τις συλλογικές απελάσεις ή την επαναπροώθηση ολόκληρων ομάδων μεταναστών». Το άρθρο κλείνει λέγοντας ότι «Είναι πλέον καιρός ο Frontex να αναστείλει ή να τερματίσει τις δραστηριότητές της. Η συναίνεση της ΕΕ στις παραβιάσεις των συνόρων της Ελλάδας πρέπει να τελειώσει».

Παρακολουθήσεις: Ένα μυστικό πόρισμα και μια κοινοβουλευτική συζήτηση άνευ αντικειμένου

(Άλλη μια) ΕΔΕ για τον αστυνομικό που χτύπησε διαδηλώτρια με ασπίδα στο κεφάλι

Κυβέρνηση για συμφωνία ενέργειας: «Γεφυρώθηκαν οι διαφορές»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago