Με τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Άξιο απορίας είναι πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία και πάνω σε ποιο αντικείμενο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση καθώς το πόρισμα των περίπου 5.000 σελίδων είναι μυστικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατό να διανεμηθεί στους βουλευτές αλλά θα έπρεπε να το ανατρέξουν σε ειδικό δωμάτιο στο κτίριο της Βουλής χωρίς να κρατάνε σημειώσεις.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων θα οργανωθεί σε τέσσερις κύκλους ομιλητών. Ο πρώτος κύκλος με τους έξι εισηγητές, ενώ οι τρεις επόμενοι θα είναι 12μελείς και θα απαρτίζονται από πέντε βουλευτές ομιλητές της Ν.Δ., τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν από το κάθε κόμμα της ελάσσονας αντιπολίτευσης.
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν πολιτικοί αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της Επιτροπής που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αλλά και των πρισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, θα διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 148 του ΚτΒ που προβλέπει ότι αυτή διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων τoυ άρθρου 137, δηλαδή της γενικευμένης Επερώτησης, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαδικασία λήψης απόφασης, αλλά διευρυμένη επί του θέματος συζήτηση.
Δηλαδή, πρόκειται για άλλη μια διαδικασία πολιτικών διαξιφισμών που όμως δεν θα καταφέρει να αγγίξει την ουσία ενός τόσο σημαντικού ζητήματος για τη Δημοκρατία αλλά και την αξιοπιστία της παρούσας κυβέρνησης αλλά και του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, όπως αυτό των παρακολουθήσεων.
Σίγουρα βέβαια θα γίνει λόγος για συγκάλυψη από πλευράς αντιπολίτευσης, ενώ θα τεθούν ξανά ερωτήματα για τη λειτουργία της ΕΥΠ και τη «συνεργασία» με τις εταιρίες που διαθέτουν λογισμικά παρακολούθησης. Από πλευράς της κυβέρνησης αναμένεται να τηρηθεί η γραμμή του «όλα καλώς καμωμένα».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πρόκειται για την πρώτη Εξεταστική Επιτροπή που οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή του άρθρου 43 Α του ΚτΒ με τις διαδικασίες της πλήρης μυστικότητας, καθώς η υπόθεση διερεύνησης αφορούσε την ΕΥΠ.
ΜέΡΑ25 για μήνυση Αλαφούζου στον Κλέωνα Γρηγοριάδη: Η ολιγαρχία στοχοποιεί το ΜέΡΑ25
Ανδρουλάκης: Θλίβομαι για ΜΜΕ και κόμματα πώς χειρίζονται την υπόθεση του Κολωνού
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…