Categories: Πολιτική

Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Θάνο Πλεύρη – Το πρώτο δωρεάν self test, 6 με 11 Δεκεμβρίου

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Σε ότι αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν, όπως επισημάνθηκε, μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test. 

Επιπροσθέτως, για να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ. 

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών, θα ανοίξει αλλά θα είναι διαφορετική καθώς θα έχει άλλο τρόπο υλοποίησης. Επίσης, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, έχει ζητηθεί η σύντμηση του χρόνου προς την 3η δόση. Σημείωσε ακόμη, ότι ήταν αναμενόμενο και «περιμέναμε την μετάλλαξη Όμικρον και παρακολουθούμε τις πλήρεις αναφορές από τον ΠΟΥ αλλά τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να διαχειριστούμε την μετάλλαξη». 

Αναφορικά με το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον» στη χώρα μας, ο Θεοκλής Ζαούτης είπε ότι έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου. Το πρώτο rapid test βγήκε αρνητικό. Έκανε κάθε μέρα και τελικά έκανε PCR και διαπιστώθηκε ότι έχει την μετάλλαξη Όμικρον. Είναι σε καραντίνα με όλες τις επαφές και έχει γίνει ιχνηλάτιση. 

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε. Για την μεταδοτικότητα είπε ότι «δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή και υπάρχουν δεδομένα από τη νότια Αφρική αλλά δεν μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Το ίδιο ισχύει και για τη νοσηρότητα. Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας. Εκεί, περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ ήπια συμπτώματα. Περιμένουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και πόση ανοσία παρέχουν. Το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε απέναντι και σε αυτή την μετάλλαξη», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Ζαούτης αναφερόμενος στην διάθεση των δωρεάν self test απηύθυνε έκκληση σε όλους να το κάνουν γιατί «είναι μια προσπάθεια που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να κάνουμε ασφαλείς γιορτές». Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν ένα self test πριν πάνε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι. 

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και έδωσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία τους. Τις τελευταίες δυο μέρες, είπε ότι έχουμε αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης από τους πολίτες άνω των 60 και έχουν κλειστεί περισσότερα από 25.000 ραντεβού. 

Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, τόνισε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσει αν θα μικρύνει ο χρόνος ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση. Είπε ακόμα ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης. 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago