Categories: Πολιτική

Το παρασκήνιο και η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης στη Βουλή για την “ποινή” των 100 ευρώ

Την ώρα που τα τηλέφωνα στα γραφεία βουλευτών της Ν.Δ. έχουν σπάσει από προχθές από ψηφοφόρους που διαμαρτύρονται για την ποινή των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους, η συζήτηση στη Βουλή μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κατέληξε σε μια αντιπαράθεση υψηλών τόνων.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση δεν περνάει τις καλύτερες των ημερών, η πίεση είναι έντονη και το στοίχημα των Χριστουγέννων με ανοιχτή την αγορά πρέπει να πετύχει. Πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο όταν ήδη ξεπεράσαμε το φράγμα των 18.000 νεκρών, τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 6 και 7 χιλιάδων καθημερινά, ο αριθμός των νεκρών στο 24ωρο παραπέμπει στις αντίστοιχες απώλειες πέρυσι (με εγκλεισμό και χωρίς εμβόλιο) και το ΕΣΥ, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, έχει ξεπεράσει τις αντοχές του;

Η αξιωματική αντιπολίτευση απ’ την πλευρά της γνωρίζει τα δεδομένα και έχει αποφασίσει να σφίξει τον κλοιό γύρω από τον πρωθυπουργό. Εξάλλου η αντιπαράθεση γίνεται εν μέσω των πρώτων συναντήσεων που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες με φορείς και τα λοιπά δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάρει μέτρα. Και όχι, το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60, δεν ανήκε σ’ αυτά που είχε στο μυαλό του ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή υπεραμύνθηκε της επιλογής του να θεσπίσει το πρόστιμο των 100 ευρώ παρουσιάζοντάς το ως μέρος του σχεδίου ενόψει της νέας μετάλλαξης του ιού που φέρει τον τίτλο «Όμικρον» και έχει σημάνει συναγερμό τις αγορές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου βγήκε η ζυγαριά και μετρήθηκαν τα οφέλη και οι ζημιές από μια τέτοια κίνηση, με την κυβέρνηση να αποφασίζει να ποντάρει στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν κουραστεί απ΄τα μπρος πίσω της πανδημίας.

Η εκτίμηση ήταν ότι το πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας θα επικροτήσει μια τέτοια κίνηση, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ της. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαξιώνει καθετί που έρχεται απ’ την άλλη πλευρά. Έτσι, επανέλαβε ότι δεν ακούει προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο φωνές ενώ τις όποιες προτάσεις δέχθηκε να σχολιάσει τις λοιδόρησε ως ανεφάρμοστες. Και προκειμένου να συσπειρώσει αλλά και να πετάξει τη μπάλα στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολήθηκε με τον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «δεν συνομιλεί» με όσους «κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους».

Η αλήθεια είναι πως αν και προκλήθηκε δεν απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα στα περί εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της κυβέρνησης απέναντι στον κόσμο, όταν δύο φορές το τελευταίο διάστημα (τον Οκτώβριο στη Βουλή και το Νοέμβριο στη συνέντευξή του στο Mega) τασσόταν ουσιαστικά κατά της υποχρεωτικότητας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του ως μέτρο». Επίσης δεν έδωσε καμία εξήγηση στο πως προχώρησε σ’ ένα μέτρο ιδιαίτερα βαρύ, για τη συνταγματικότητα του οποίου ήδη διαφωνούν οι επιστήμονες, χωρίς να έχει προηγηθεί έστω κάποια υποτυπώδης διαβούλευση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά, χτυπώντας την κυβέρνηση στο αδύναμο σημείο της: την ανεξήγητη εμμονή της να μην ενισχύει το ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι είχε τον απαιτούμενο χρόνο να το κάνει. Το επιχείρημα Μητσοτάκη πως «δεν υπάρχουν γιατροί για να προσλάβουμε» καταρρίφθηκε παταγωδώς χθες από την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, η οποία αφ΄ ενός είπε ότι γιατροί υπάρχουν για να προσληφθούν, αφετέρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ανοίξει θέσεις και πως ακόμα και για τους 4.000 γιατρούς (2.000 επικουρικούς και 2.000 μόνιμους) για τους οποίους είχε ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής τους στο ΕΣΥ πριν από 2 μήνες η διαδικασία εκκρεμεί.

Ωστόσο, για να επανέλθουμε στα του Αλέξη Τσίπρα, μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του να ανεβάζει τους τόνους κάθε μέρα που περνάει. Προχθές αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «σαμποτέρ του εμβολιασμού», στη Βουλή τον είπε «επιταχυντή της κρίσης», ενώ συχνά, πυκνά τον έχει εγκαλέσει για «διαχειριστική ανικανότητα» και για «εγκληματική αδιαφορία». Είναι άραγε όλο αυτό απάντηση στις εσωκομματικές φωνές ορισμένων ότι επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση και να μην χαϊδεύει την κυβέρνηση;

Σε συνδυασμό με την προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος ενόψει συνεδρίου και τις πανελλαδικές εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα (επόμενος σταθμός η Κοζάνη), κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο. Η προσπάθεια ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως βασικού συνομιλητή όλων των δυνάμεων που εκτιμούν ως τουλάχιστον ανεπαρκή τη διαχείριση της κυβέρνησης συνεχίζεται την Παρασκευή, με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει τους εκπροσώπους καθηγητών και δασκάλων από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Την επόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ η πρόσκληση έχει γίνει και προς ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναζητά συμμαχίες…

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago