Κλιματική αλλαγή - Περιβάλλον

Κλιματική κρίση: Επηρεάζει 750 εκατομμύρια ανθρώπους αλλά μας ενδιαφέρει όλο και λιγότερο

Μπορεί η κλιματική κρίση να έχει χτυπήσει τη πόρτα μας εδώ και μερικά χρόνια, με τις κλιματολογικές απειλές να εντείνονται και να επηρεάζουν 750 εκατομμύρια ανθρώπους, φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της και το πως επηρεάζουν το μέλλον του πλανήτη, βαίνει μειούμενο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο βαθμός ανησυχίας των κοινωνιών για την κλιματική αλλαγή συρρικνώθηκε σε όλο τον κόσμο για το 2021, καθώς τα ευρήματα σχετικής έρευνας δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες του δείγματός της πιστεύουν ότι αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή» για τις χώρες τους τα επόμενα 20 χρόνια.

Η έρευνα World Risk Poll της Gallup που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, αναφέρει ότι στην Κίνα, τον μεγαλύτερο ρυπαντή του κόσμου, μόνο το 20% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πολύ σοβαρή απειλή, σημειώνοντας πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση το 2019 . Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 48,7% το 2021, ανέφερε η έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε 125.000 συνεντεύξεις σε 121 χώρες, τα αποτελέσματα αυτά εξηγούνται εν μέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 καθώς και από το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για πιο άμεσα ζητήματα όπως η υγεία και το επίπεδο ζωής.

Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως, η έρευνα έδειξε ότι η ευαισθητοποίηση για την αλλαγή του κλίματος αυξήθηκε ελαφρώς στο 51,5%.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, oι περιοχές με τις υψηλότερες οικολογικές απειλές ανησυχούν κατά μέσο όρο λιγότερο για την κλιματική αλλαγή, με μόνο το 27,4% των ερωτηθέντων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και το 39,1% των ερωτηθέντων από τη Νότια Ασία να ανησυχούν για τους κινδύνους. Τα ευρήματα έρχονται πριν από τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα, στη συνάντηση COP27 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Όμως, παρά τη μείωση της ανησυχίας για την κλιματική κρίση, οι επιπτώσεις της αυξάνονται παγκοσμίως με ραγδαίους ρυθμούς.

Μια έκθεση από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης σε 228 χώρες και περιοχές διαπίστωσε ότι 750 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται πλέον από τον υποσιτισμό και την κλιματική αλλαγή καθώς και από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια στο μέλλον.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 83 χώρες αντιμετωπίζουν ακραίο «υδατικό στρες», όπου περισσότερο από το 20% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν κρίσιμες ελλείψεις καθαρού νερού έως το 2040, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, η οποία θα πλήξει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Όπως περιγράφει η έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στον κόσμο 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 6,1% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ετησίως, προκαλώντας από 6 έως 9 εκατομμύρια θανάτους, ενώ προσθέτει ότι το μέσο παγκόσμιο κόστος των φυσικών καταστροφών έφτασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τέσσερις φορές υψηλότερο από στη δεκαετία του 1980.

Γερμανία: Ο υψηλός πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

Οι άλλοι πόλεμοι, «πίσω» από τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός – Η ενέργεια πρώτη στην ατζέντα της συνόδου κορυφής

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago