Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Οι συνέπειές της απειλούν 1 δισεκατομμύριο παιδιά

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής απειλούν ένα δισεκατομμύριο παιδιά και γενικά, το επίπεδο ζωής των ανηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα δεν κατέγραψε βελτίωση την τελευταία δεκαετία, τονίζει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού είχε άλλωστε τρομακτικό αντίκτυπο στα ανήλικα αγόρια και κορίτσια, που σε πολλές περιπτώσεις στερήθηκαν την τροφή ή τα φάρμακα που είχαν ανάγκη εξαιτίας της αποδιοργάνωσης του τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να χαθούν 286.000 ζωές παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, προσθέτει η ολλανδική ΜΚΟ στην ετήσια έκθεσή της.

Ο «δείκτης της KidsRights», που δημοσιοποιείται κάθε χρόνο, κατατάσσει 185 χώρες ανάλογα με τον βαθμό που τηρούν τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Βασίζεται σε δεδομένα του ΟΗΕ.

Η Ισλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης αυτής το 2022. Στις τελευταίες τέσσερις απαντώνται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Τσαντ.

Η έκθεση για το 2022 ηχεί «συναγερμό για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ ο Μαρκ Ντούλαερτ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

«Το κλίμα που βρίσκεται σε ταχεία μεταβολή απειλεί σήμερα το μέλλον τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», προσθέτει ο ίδιος.

«Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο επίπεδο ζωής των παιδιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και, επιπλέον, τα μέσα για την επιβίωσή τους επλήγησαν πολύ σοβαρά από την πανδημία», επιμένει.

Για πρώτη φορά σε δυο δεκαετίες, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται ξεπέρασε τα 160 εκατομμύρια, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη, ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Erasmus (Ρότερνταμ).

Στη μελέτη επισημαίνεται πάντως η πρόοδος που καταγράφηκε σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, η Ανγκόλα μείωσε κατά το ήμισυ τη θνητότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενώ το Μπανγκλαντές μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των παιδιών με ελλιπές σωματικό βάρος. Η Βολιβία, από την πλευρά της, μείωσε κατά το ήμισυ τα ατυχήματα στα οποία τραυματίστηκαν παιδιά κατά την εργασία τους.

Η Ελβετία, δεύτερη στην κατάταξη πέρυσι, κατρακύλησε στην 31η θέση «εξαιτίας της ανεπαρκούς εφαρμογής στη χώρα της αρχής του ‘βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού’ σε αποφάσεις που αφορούσαν τα παιδιά», επισήμανε η ΜΚΟ.

Κι άλλες χώρες επικρίνονται στην έκθεση, όπως η Νιγηρία (175η), για το υψηλό επίπεδο μητρικών θανάτων στη γέννα, ή το Μαυροβούνιο (49ο), λόγω του χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού.

Σοκ: 294 τα παιδιά που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά το πρώτο οκτάμηνο του 2022

Αρνείται ο Μπορέλ τον ρατσιστικό χαρακτήρα των σχολίων του για «ζούγκλα» και «εισβολή»

Καρατόμησαν τον Γερμανό επικεφαλής κυβερνοασφάλειας εν μέσω αναφορών για δεσμούς με τη Ρωσία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago