Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών σε Ουκρανικές πόλεις όπως το Κίεβο, η Λβιβ, το Ζίτομιρ, η Ζαπορίζια και το Χάρκοβο έχουν σημάνει συναγερμό στις Ουκρανικές αρχές αλλά και στη Δύση. Μπορεί από τη μια αυτές επιθέσεις να μην είναι πολύ αποδοτικές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων και των drones αναχαιτίζεται, από την άλλη όμως δείχνουν ότι το Ιραν γίνεται ο νέος παίκτης του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, καταρρίφθηκαν 43 από τους 84 ρωσικούς πυραύλους και 13 από τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Τα drones αυτά είναι Ιρανικής κατασκευής και σύμφωνα με πηγές στις Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλείται στο EURACTIV έχουν εγκατασταθεί στη Λευκορωσία.
Το Αύγουστο, αμερικανικά μέσα είχαν αναφέρει ότι το Ιράν είχε ήδη πραγματοποιήσει αποστολές των Shahed, όπως ονομάζονται τα drones, στη Ρωσία. Το Ιραν αρνείται ότι προμήθευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία και, αντίστοιχα, την περασμένη Τρίτη το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι τα χρησιμοποίησε στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις στην Οδησσό, η Ουκρανία μείωσε σημαντικά τη διπλωματική παρουσία του Ιράν στη χώρα, ως αντίποινα για την υποστήριξή της στη Ρωσία με τα εν λόγω εξοπλιστικά συστήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Le Monde, κατά την επίσκεψη ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων στη Ρωσία τον Οκτώβριο, συμφωνήθηκε να παρασχεθούν στη Ρωσία πύραυλοι Fateh και Zolfaghar.
Τα Shahed Drones κατασκευάζονται από την Ιρανική HESA, έχουν δελτοειδές σχήμα με 2,5 μέτρα άνοιγμα φτερών και βάρος 200 κιλών. Πετάνε με τα ταχύτητες 185 χλμ/ώρα και οι Ρώσοι τα έχουν μετονομάσει σε “Geran”. Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg, η χρήση αυτών των χαμηλής τεχνολογίας drone “καμικάζι”, όπως είναι το προσωνύμιό τους, είναι «σημάδι αδυναμίας» για τον Πούτιν.
Πήγες της Ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφεραν στη Le Monde ότι η Ρωσία δυσκολεύεται να παράγει όπλα λόγω των κυρώσεων στις εισαγωγές πρώτων υλών για τη βιομηχανία και έτσι αναγκάζεται να στραφεί σε εισαγωγές από εταίρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, πιέσεις από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του δέχεται και το Ιράν, στις οποίες έχει έρθει να προστεθεί η κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε από τη δολοφονία μια 22χρονης γυναίκας από τις αρχές για «ακατάλληλη ενδυμασία». Συνεπώς, οι δύο χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ τους.
«Οι Ρώσοι θέλουν να αγοράσουν εκατοντάδες πυραύλους μας» είπε Ιρανός αξιωματούχος στη Le Monde και πρόσθεσε «Δεν μπορώ να σας δώσω τον ακριβή χρόνο, αλλά σύντομα, οι πύραυλοι αυτοί θα σταλούν σε 2 με τρείς αποστολές» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή το Ιράν προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τα δυτικά κράτη χαλάρωση των κυρώσεων εναντίον του, με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε αδιέξοδο, και τέτοιες κινήσεις δεν δείχνουν να βοηθούν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Εξάλλου, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την είσοδο του Ιράν ως παίκτη στη Ρωσο – Ουκρανική σύγκρουση καθώς η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ρωσίας θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Bloomberg: Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
Ξεκίνησαν οι παραλαβές οχημάτων πεζικού από τη Γερμανία με αντάλλαγμα τα παλιά στην Ουκρανία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…