Κόσμος

Τεταμένη η κατάσταση στη Χερσώνα

Τεταμένη είναι τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στη Χερσώνα με τον φόβο να ξεσπάσει μια σφοδρή μάχη να είναι υπαρκτός. Η στρατηγικής σημασίας περιφέρεια που έχει περιέλθει στους Ρώσους βρίσκεται στο στόχαστρο του Κιέβου με τον νέο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, να ανακοινώνει ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη.

Σύμφωνα με τον στρατηγό υπάρχουν «ενδείξεις ότι το Κίεβο ετοιμάζει μαζική πυραυλική επίθεση στο φράγμα των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη Kakhovka [βόρεια της Χερσόνας]» ή και «πυραυλική επίθεση αδιακρίτως κατά της Χερσόνας», πράγμα που μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τη Μόσχα, σε «καταστροφή των υποδομών του μεγάλου βιομηχανικού κέντρου της πόλης και μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού».

«Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24. «Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» συνέχισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ».

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών» και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία της περιοχής έσπευσε να τονίσει πως «δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα δεδομένα.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Στα άλλα μέτωπα

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν στο πεδίο των μαχών αλλάζουν τις ισορροπίες και δείχνουν να ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί στην καρδιά του Κιέβου από τη Ρωσία, που αυτή τη φορά δεν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους cruise αλλά δεκάδες πάμφθηνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη-«καμικάζι» ιρανικής κατασκευής τύπου Geran-2, έχουν θορυβήσει το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Έτσι, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να παραδώσει συστήματα αεράμυνας για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί από τις επιθέσεις των ρωσικών, ιρανικής κατασκευής drones.

Η Ουκρανία εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπαράζ στοχευμένων επιθέσεων με τον πρόεδρο Ζελένσκι να ισχυρίζεται ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί.

Ενόψει χειμώνα και έχοντας περάσει στην 237η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Μόσχα εντείνει την επιθετικότητά της χτυπώντας για ακόμη μια ημέρα στρατηγικής σημασίας στόχους.

Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία προετοιμάζει τις δικές της κινήσεις που περιλαμβάνουν και νέες προμήθειες drones.

Το Ιράν φαίνεται μάλιστα διατεθειμένο να παράσχει στη Μόσχα τόσο πυραύλους εδάφους-εδάφους όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters δύο Ιρανοί ανώτεροι αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες.

Μια συμφωνία επετεύχθη στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Μοχμπέρ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα έχοντας συνομιλίες σχετικά με την παράδοση των όπλων.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago