Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιώντας ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού.
«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μείγμα, χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι παραλλαγές», εξήγησε.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας» επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.
«Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Τέντρος.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού σήμερα, καθώς οι πλούσιες χώρες εντείνουν τα εμβολιαστικά προγράμματά τους για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλον τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων και των υγιών ατόμων, θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…