Η πιθανότητα ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες έφθασε το 100%, σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο πρόβλεψης του Bloomberg Economics.
Η δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Μάλιστα, μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι μια ύφεση είναι απίθανη και πως αν τελικά συμβεί, θα είναι «πολύ μικρή» .
Οι τελευταίες στατιστικές προβλέψεις του Bloomberg Economics έδειξαν 100% πιθανότητα ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Η πιθανότητα ύφεσης ήταν 65% στην προηγούμενη ενημέρωση του μοντέλου πρόβλεψης του Bloomberg, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους οικονομολόγους Anna Wong και Eliza Winger και χρησιμοποιεί 13 μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες ύφεσης με ορίζοντα από έναν μήνα έως δύο χρόνια.
Ισως και νωρίτερα
Το μοντέλο πρόβλεψης έδειξε 25% πιθανότητα η ύφεση να έρθει ακόμη νωρίτερα – μέσα στους επόμενους 10 μήνες – από… 0% πιθανότητες στην προηγούμενη εκτίμηση.
Οι φόβοι για βαθιά ύφεση έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό.
Το Bloomberg σημείωσε ότι μια ξεχωριστή δημοσκόπηση σε 42 οικονομολόγους προέβλεψε μικρότερη, 60%, πιθανότητα ύφεσης μέσα στο επόμενο έτος.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Fed: «Σήμα» για παρατεταμένα υψηλά επιτόκια
Έκπληκτα εμφανίστηκαν και τα ίδια τα μέλη του συμβουλίου της Federal Reserve από το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, που «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης», σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας. Για το λόγο αυτό επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις περιοριστούν.
Θυμίζουμε πως η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε με άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, γεγονός που δεν αιφνιδίασε τότε τις αγορές. Κάτι που ισχύει και τώρα με το περιεχόμενο των πρακτικών της συνάντησης.
Τα μέλη του συμβουλίου αναγνώρισαν πως χρειάζεται να υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της κεντρικής τράπεζας, που είναι η προώθηση της πλήρους απασχόλησης και η σταθερότητα των τιμών.
Έκτοτε η ροή των στοιχείων έδειξαν πως η εικόνα της αγοράς εργασίας παραμένει ισχυρή, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά αυξημένος.
Επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις
Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι τιμές παραγωγού για το Σεπτέμβριο σημείωσαν νέα αύξηση ύψους 0,4% σε μηνιαία βάση και οι αναλυτές περιμένουν αύξηση και του δείκτη τιμών καταναλωτή, που ανακοινώνεται αύριο.
Τα μέλη του συμβουλίου σχολίασαν πως η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Υποβάθμισαν δε, τις εκτιμήσεις τους για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης μόλις στο 0,2% σε ετήσια βάση για το 2022 και στο 1,2% για το 2023, πολύ κάτω δηλαδή από τις περσινές επιδόσεις.
Παράγοντες ώθησης του πληθωρισμού, πέρα από τις αυξημένες ενεργειακές τιμές, είναι και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, που αφορούν τόσο σε ελλείψεις προϊόντων όσο και σε ελλείψεις εργαζομένων.
Πάντως, το συμβούλιο έκρινε πως «οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά θα υποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει πιο ακριβείς χρονικές προβλέψεις.
Οι αγορές χρήματος περιμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 74 μονάδες βάσης, στο συμβούλιο του Νοεμβρίου. Άλλωστε, τα πρακτικά αναφέρουν πως «τα τελικά επιτόκια», μετά από διαδοχικές αυξήσεις, θα πρέπει να διαμορφωθούν γύρω στο 4,6%, από το 3%-3,25% που έχουν φτάσει σήμερα.