Πολιτική

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη Frontex για παραβιάσεις του κράτους δικαίου

Με συντριπτικό ποσοστό, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Το σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια του σώματος έλαβε 467 ψήφους υπέρ, 136 κατά, ενώ απείχαν 15 ευρωβουλευτές.

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε εκτάκτως το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για τις ευθύνες της Frontex στις επαναπροωθήσεις και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση της OLAF δόθηκε στη δημοσιότητα από το περιοδικό Spiegel, σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς εντός της Frontex και έφερε την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας Φράνσις Λετζέρι. Η έκθεση της OLAF θεμελιώνει χωρίς αμφιβολίες ή αστερίσκους τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το γεγονός ότι η Frontex παρότι γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξή τους, «δεν διασφάλισε την απαραίτητη συνέχιση της διερεύνησης» και αντίθετα επισήμως επιμένει μέχρι και σήμερα να ισχυρίζεται ότι «οι ενέργειές της στο Αιγαίο ήταν σύμφωνες με το νομικό πλαίσιο και τις ευθύνες της που πηγάζουν από τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Είκοσι μαρτυρίες, μήνες ερευνών, περισσότερες από 120 σελίδες συμπληρώνουν το παζλ του πορίσματος – φωτιά της OLAF, με το Spiegel να επισημαίνει ότι, παρά την παραίτηση Λετζέρι, η έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς έφερε αποκαλύψεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα.

Να σημειωθεί ότι παρότι δεν ήταν μέρος της έρευνας, το πόρισμα αποκαλύπτει με ωμό τρόπο πώς η ελληνικές αρχές στο Αιγαίο παράτησαν πρόσφυγες σε φουσκωτές σχεδίες μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να μην μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. Παρά τα αναρίθμητα ρεπορτάζ που αποδεικνύουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για «fake news».

Την ίδια στιγμή η έκθεση της OLAF δείχνει πως η Frontex έγινε συνεργός σε αυτές τις πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago