Πολιτική

Εκτάκτως στο Ευρωκοινοβούλιο το πόρισμα της OLAF για Frontex και push backs

Το πόρισμα-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για το σκάνδαλο συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων από τη Frontex θα συζητηθεί εκτάκτως απόψε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η πρόταση για να μπει στην ατζέντα της Ολομέλειας η συζήτηση ήταν της Ευρωομάδας της Αριστεράς και ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία των Σοσιαλιστών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew). Καταψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ευρωομάδες της ακροδεξιάς.

Το απόρρητο πόρισμα δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από ευρωπαϊκά μέσα και ομάδες (Spiegel, Lighthouse Reports, FragDenStaat, Reporters United). που επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος, Στις 119 σελίδες του, καταγράφει βήμα βήμα τις ανακολουθίες, τις υπεκφυγές και τις αναληθείς αναφορές υψηλόβαθμων στελεχών της Frontex, μεταξύ των οποίων του πρώην διευθυντή της Φαμπρίς Λετζέρι, προκειμένου να συγκαλύψουν τις επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία για βαρύτατες παραβιάσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και να συνεχιστούν οι εγκληματικές πρακτικές στα θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα.

Το πόρισμα διαπιστώνει ότι οι μεθοδεύσεις και οι ενέργειες των στελεχών της Frontex παραβιάζουν τον εσωτερικό κανονισμό και τον υπαλληλικό κώδικα της Frontex, όπως και σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς επηρέασαν την ικανότητα της Frontex να δρα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στα θεμελιώδη δικαιώματα και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο κ. Λετζέρι, ο οποίος βραβεύτηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex, το οποίο σταμάτησε –μετά την παραίτηση– κάθε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εναντίον του.

Η Frontex σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του πορίσματος, αναγνωρίζοντας ότι «αυτές ήταν πρακτικές του παρελθόντος» και επισημαίνοντας ότι έχει προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ποινική και πειθαρχική διαδικασία απόδοσης ευθυνών ούτε να ξανανοίγει το φάκελο για την έστω εκ των υστέρων διερεύνηση των περιστατικών που συγκαλύφθηκαν.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago