Στη σκιά της δημοσιονομικής πίεσης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του σε ενέργεια και πληθωρισμό, διασταυρώνουν ξίφη σήμερα στις 11:00 στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το σήμα της επικείμενης μάχης για την ακρίβεια δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση που κατέθεσε έκανε λόγο για «ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας ενώ επικαλείται στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ανέφερε επίσης, επικαλούμενος τα ίδια στοιχεία, ότι καταγράφεται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας για το διάστημα 2019 – 2021.
Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα» ενώ τα ερωτήματά του προς τον Πρωθυπουργό αφορούσαν στη μείωση έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα καθώς και σε μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο την προετοιμασία για τη σύγκρουση μεταξύ των δύο αρχηγών στο πεδίο της οικονομίας και της ακρίβειας έρχεται να ενισχύσει ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με μήνυμά του από την Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κινείται τουλάχιστον ικανοποιητικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» φέρνοντας ως παράδειγμα το χρέος το οποίο «είναι βιώσιμο, αλλά παραμένει υψηλό».
Αναφορικά με την ενέργεια σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές γραμμές άμυνας για να αντιμετωπίσει αυτή τη πρωτόγνωρη εξωγενή κρίση» ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτές οι γραμμές άμυνας από μόνες τους δεν επαρκούν και για αυτό τον λόγο παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει ένα μέρος από το υπέρμετρο βάρος που καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις: «η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ένα συνολικό πακέτο της τάξεως περίπου των 12 με 13 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, εκ των οποίων το δημοσιονομικό κόστος είναι 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην επικείμενη σύγκρουση στη Βουλή οι δύο αρχηγοί πρόκειται να σταθούν πίσω από τα ήδη χτισμένα αφηγήματά τους.
Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί στο ότι οι συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης που διαμορφώνονται κρίση δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επαναλάβει ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της άρνησης Μητσοτάκη να λάβει επιπλέον και καταλληλότερα μέτρα για να μην «κόψει» κέρδη από παρόχους ενέργειας και ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα της αδράνειας της κυβέρνησης και της απουσίας ελέγχων στην αγορά.
Σκρέκας: Κοινή επιστολή 5 υπουργών Ενέργειας για φθηνό φυσικό αέριο στην Ε.Ε.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…