Την προσωπική της εμπειρία από ανεμβολίαστους ασθενείς άνω των 60 ετών που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση με τα νέα μέτρα περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.
Οι άνω των 60 ετών έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί εδώ και μήνες, είπε η κα Παγώνη, ο κόσμος έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει, να έχει εμβολιαστεί, να έχουμε βγει από αυτή την ιστορία, να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις άλλες καταστάσεις, για τους ασθενείς non covid, τους διασωληνωμένους non covid. Θέλουμε κρεβάτια για αυτούς τους διασωληνωμένους, να προχωρήσουν τα χειρουργεία.
Όταν ωστόσο προσπαθείς να τους πεις γιατί πρέπει να εμβολιαστούν, επιμένουν ότι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν έχουν πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μικρής ηλικίας, να κάνεις συζήτηση. Έχουν πάρει αποφάσεις. Όταν αρρωστήσουν και φτάσουν σε εμάς, στις απλές κλίνες στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Αλλά τότε είναι πολύ αργά.
Για το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, μάλιστα, «κάποιοι από χτες λένε “θα τα δίνω” … τι να απαντήσεις σε αυτό τον άνθρωπο;» αναρωτήθηκε η κα Παγώνη. «Ίσως είναι “πείσμα”, τι να σας πω».
Το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στην προώθηση του εμβολιασμού στις κρίσιμες ηλικίες υπογράμμισε μιλώντας την ίδια περίπου ώρα στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Θα έπρεπε αυτή η απόφαση να έχει παρθεί πιο νωρίς, το λέγαμε», είπε ο κ. Τζανάκης, την ώρα που ο Νοέμβριος ολοκληρώθηκε με 2.145 θανάτους. Από αυτούς, υπογράμμισε, 1.785 ή το 83% ήταν άνω των 65, ενώ για τους άνω των 60 ετών το ποσοστό προσεγγίζει το 91%. Και από αυτούς το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι 500.000 περίπου (σ.τ.σ. το ECDC εκτιμά τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών σε 618.000 στην Ελλάδα) εμβολιαστούν στο 99%, 100%, οι θάνατοι θα μειωθούν στο ένα έβδομο ή όγδοο, αντί για 90-100 θανάτους την ημέρα θα έχουμε 11-12, υπογράμμισε.
Προσέθεσε επίσης ότι «δεν είναι μόνο αυτοί που μπορεί να χάσουν τη ζωή τους … απασχολούν το σύστημα Υγείας, το κάνουν μονοθεματικό, με αποτέλεσμα όλοι όσοι έχουν είτε χρόνια προβλήματα είτε προβλήματα επείγουσας διάγνωσης (καρκίνοι, κτλ.), επείγουσας διαχείρισης σοβαρής νόσου, “περιμένουν στην ουρά”. Το υγειονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρόνο που πρέπει … άνθρωποι με πρόβλημα άλλο εκτός κορωνοϊού δεν βρίσκουν λύση αυτή τη στιγμή. Είναι ανήθικο αυτό το πράγμα».
Κατά τον κ. Τζανάκη πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση για τους ένστολους, τις Ένοπλες Δυνάμεις, ευρύτερα όσους εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι η υποχρεωτικότητα όπως επιβλήθηκε στην Υγεία συνέβαλε στην αποδυνάμωση του συστήματος με υποχρεωτικές αργίες στο 8%-10% των υγειονομικών.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…