Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια Πάβολ Σαλάι, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της οργάνωσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει υπάρξει καμία κυβερνητική δήλωση σχετικά, με την εν λόγω «σιγή ασυρμάτου» να προκαλεί ερωτήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι θα συναντούσε οπωσδήποτε και με μεγάλο ενδιαφέρον την οργάνωση ώστε να του εξηγήσουν σχετικά με την τοποθέτηση της χώρας στην 108η θέση στην κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου.
«Με βάση ποια μεθοδολογία και λογική έχουν τοποθετήσει τέσσερις – πέντε δικτατορίες πάνω από τη χώρα μας, όπως και μία χώρα που δεν υπάρχει τα κατεχόμενα της Κύπρου», είχε σχολίασει τότε ο κ. οικονόμου προσθέτοντας ότι θα τους εξηγούσε : «Ότι όσοι αυτοί φαντασιώνονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, εδώ αρθρογραφούν αρχιδολοφόνοι όπως ο Κουφοντίνας, η κυβέρνηση στηρίζει τον τύπο, υπογράφει συμβάσεις με ΕΣΗΕΑ και ΕΡΤ».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής των ΔχΣ, τίποτα απ’ όλα αυτά δε συνέβη. Απεναντίας, ο κυβ. εκπρόσωπος δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η κυβέρνηση «θα προτείνει σύντομα νόμο για να καταστήσει παράνομη τη χρήση spyware», ενώ επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές δεν προμήθευσαν ούτε χρησιμοποίησαν το Predator. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση Σαλάι ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις συνεχείς πρωτοβουλίες της για τη διεξαγωγή πρόσθετων ελέγχων στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών».
Ξεκάθαρη ήταν η θέση του στελέχους των ΔχΣ και για τη δολοφονία Καραϊβάζ, για την οποία οι έρευνες δείχνουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς είπε ότι «εάν οι ελληνικές αρχές θέλουν να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων, πρέπει να τους προστατεύσουν αποτελεσματικά από την αυθαίρετη παρακολούθηση και να αποδώσουν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021». Επιπλέον, έκανε λόγο για χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των Ελλήνων δημοσιογράφων και των Ελληνικών αρχών με αφορμή το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
Τέλος, ο Σαλάι ζήτησε την κατάργηση της τροπολογίας που ψηφίστηκε λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και η οποία απαγόρευε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει ενδιαφερόμενους για την παρακολούθησή τους από τις αρχές.
Κομισιόν για Τουρκία: Ναι μεν, αλλά…
Γερουσιαστής Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 στη Τουρκία»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…