Σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραγράφους αποτυπώνεται η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της που αφορούσε στο πακέτο διεύρυνσης της Ένωσης για το 2022 αναφέρθηκε στην Τουρκία με ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ναι μεν, αλλά…».
Σε δελτίο τύπου για τη διεύρυνση της Ένωσης που δημοσίευσαν οι Βρυξέλλες την Τετάρτη έκαναν γνωστό ότι προτείνουν την Βοσνία Ερζεγοβίνη να μπει σε καθεστώς υποψήφιου μέλους κάνοντας σχόλια και για την ενταξιακή κατάσταση χωρών των δυτικών Βαλκανίων όπως το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Αλβανία η Νότια Μακεδονία και το Κόσοβο.
Μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον όμως είχε η θέση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία και την ενταξιακή της προοπτική, η οποία έστειλε μηνύματα και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Ναι μεν «Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την αρνητική τάση» σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά «Η Τουρκία παραμένει βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και οι μεταφορές.
Επιπλέον, η Κομισιόν επανέλαβε ότι «Τα υποκείμενα γεγονότα που οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά ακινητοποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν» και ότι η Τουρκία πρέπει «να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» αλλά επιβράβευσε ουσιαστικά τη γείτονα χώρα για τη συμβολή της στο διάλογο Ρωσίας – Ουκρανίας λέγοντας ότι τον «διευκόλυνε» και ότι «διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών» ασχέτως βέβαια αν, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, αποφάσισε επίσης να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ανακοίνωση αυτή της Κομισιόν έρχεται μια μέρα πριν την επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Καζακστάν όπου όπως λένε οι πληροφορίες οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία προσφέροντας ουσιαστικά διαμεσολάβηση. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα στο στο τελευταίο τρίμηνο.
Όπως φαίνεται η θέση της Κομισιόν αλλά και οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου εκθέτουν όσους έχουν μιλήσει επανειλημμένα για «απομόνωση Ερντογάν» και δείχνουν ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από λεονταρισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της Τουρκικής παρουσίας στη διεθνή σκακιέρα.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…