Πολιτική

Κομισιόν για Τουρκία: Ναι μεν, αλλά…

Σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραγράφους αποτυπώνεται η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της που αφορούσε στο πακέτο διεύρυνσης της Ένωσης για το 2022 αναφέρθηκε στην Τουρκία με ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ναι μεν, αλλά…».

Σε δελτίο τύπου για τη διεύρυνση της Ένωσης που δημοσίευσαν οι Βρυξέλλες την Τετάρτη έκαναν γνωστό ότι προτείνουν την Βοσνία Ερζεγοβίνη να μπει σε καθεστώς υποψήφιου μέλους κάνοντας σχόλια και για την ενταξιακή κατάσταση χωρών των δυτικών Βαλκανίων όπως το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Αλβανία η Νότια Μακεδονία και το Κόσοβο.

Μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον όμως είχε η θέση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία και την ενταξιακή της προοπτική, η οποία έστειλε μηνύματα και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Ναι μεν «Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την αρνητική τάση» σε τομείς όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά «Η Τουρκία παραμένει βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και οι μεταφορές.

Επιπλέον, η Κομισιόν επανέλαβε ότι «Τα υποκείμενα γεγονότα που οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά ακινητοποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν» και ότι η Τουρκία πρέπει «να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» αλλά επιβράβευσε ουσιαστικά τη γείτονα χώρα για τη συμβολή της στο διάλογο Ρωσίας – Ουκρανίας λέγοντας ότι τον «διευκόλυνε» και ότι «διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών» ασχέτως βέβαια αν, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, αποφάσισε επίσης να αυξήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση αυτή της Κομισιόν έρχεται μια μέρα πριν την επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Καζακστάν όπου όπως λένε οι πληροφορίες οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία προσφέροντας ουσιαστικά διαμεσολάβηση. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα στο στο τελευταίο τρίμηνο.

Όπως φαίνεται η θέση της Κομισιόν αλλά και οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου εκθέτουν όσους έχουν μιλήσει επανειλημμένα για «απομόνωση Ερντογάν» και δείχνουν ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από λεονταρισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της Τουρκικής παρουσίας στη διεθνή σκακιέρα.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago