Τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού και ιδίως οι… συντάξεις μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τους ελεγκτές να μπορούν πλέον να αντλούν άμεσα στοιχεία από 100 χώρες με τις οποίες υπάρχει σχετική συμφωνία, αλλά και να κάνουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις μέσα από νέα συστήματα, ο εντοπισμός συντάξεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή και δεν δηλώνονται στη χώρα μας μοιάζει «παιχνιδάκι».
Η Πολυμερής Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και περισσότερες από 100 χώρες, έχει «λύσει τα χέρια» των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Η χώρα μας μέσα από αυτή την συμφωνία έχει το δικαίωμα να αντλεί αυτόματα πληροφορίες που την ενδιαφέρουν από τις συνεργαζόμενες φορολογικές αρχές της αλλοδαπής, όπως βέβαια και η ίδια έχει την υποχρέωση να παραχωρεί αντίστοιχα στοιχεία.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές μεταξύ τους;
Μέσω αυτής της διαδικασίας και των στοιχείων που αντλήθηκαν από το εξωτερικό, ήδη εντοπίστηκαν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας να εισπράττουν συντάξεις από άλλα κράτη και να μην τις δηλώνουν όπως όφειλαν στην ελληνική εφορία.
Σε αυτούς κοινοποιήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αρκετοί από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αλλά έχασαν τις υποθέσεις και τους βεβαιώθηκαν οριστικά οι φόροι και τα πρόστιμα, που καταλόγισε κατ’ αρχήν ο έλεγχος.
Σε μία από τις υποθέσεις αυτές, η ΑΑΔΕ εντόπισε συνταξιούχο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ο οποίος το 2014 έλαβε συντάξιμες αποδοχές που ανέρχονται στο ποσό των 15.768,06 ευρώ από τη Γερμανία και το οποίο δεν δήλωσε, ως όφειλε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2014.
Μετά από διασταυρώσεις των δεδομένων, του καταλογίστηκε φόρος και προσαυξήσεις, ενώ η προσφυγή που άσκησε στη ΔΕΔ, απορρίφθηκε.
Όπως εξηγεί η ΔΕΔ (απόφαση 2199/2022), ο συνταξιούχος εντοπίστηκε με βάση στοιχεία που απεστάλησαν, στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από χώρες Ε.Ε. και συγκεκριμένα από τη γερμανική φορολογική αρχή.
Βάσει της συμφωνίας, προβλέπεται κάθε χώρα να αποστέλλει στις άλλες χώρες, στοιχεία για εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις των φορολογικών τους κατοίκων.
Για παράδειγμα, η ΑΑΔΕ στέλνει στη γερμανική φορολογική Αρχή, στοιχεία εισοδημάτων που έχουν Γερμανοί πολίτες στην Ελλάδα και η γερμανική φορολογική αρχή στέλνει στην ΑΑΔΕ στοιχεία για εισοδήματα και επενδύσεις Ελλήνων στη Γερμανία.
Ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις καθίσταται πιο εύκολες, δεδομένου ότι τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα για τον εντοπισμό εισοδημάτων από το εξωτερικό, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, το οποίο αυτοματοποιεί τους ελέγχους.
Πρόκειται για την υλοποίηση εφαρμογής που αφορά στην επαλήθευση, τον έλεγχο και στη βελτίωση της διαδικασίας αυτοματοποιημένης ταυτοποίησης (για τα στοιχεία CRS/DAC2) και διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στο πλαίσιο αξιοποίησης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής (DAC1, DAC2, FATCA).
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…