Categories: Οικονομία

Πετάει η… ακρίβεια στην Ελλάδα- Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων

Οι ρομαντικοί, που τα Χριστούγεννα περιμένουν να δουν το έλκηθρο του Άι Βασίλη με τα δώρα να περνά από τον ουρανό, φέτος θα περιμένουν. Ο… ουρανός είναι πιασμένος, καθώς εκεί, σε δυσθεώρητα ύψη “πετά” ο πληθωρισμός. Η ακρίβεια έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί, με νέο κύμα ανατιμήσεων…

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat για λογαριασμό των κρατών-μελών και από τα οποία προκύπτει ότι το ράλι ανόδου των τιμών εντάθηκε το Νοέμβριο, όπως αποδεικνύουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία, σπάζοντας ρεκόρ όλων των εποχών (για την ακρίβεια της 25ετίας στην οποία γίνεται η μέτρηση, μιας και ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 1997). Στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 4,3%, έναντι ανόδου κατά 2,8% τον Οκτώβριο και κατά 1,9% το Σεπτέμβριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 4,9%, σπάζοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ιστορικό ρεκόρ. Τον Ιανουάριο είχε φτάσει στο 4,1% «ισοφαρίζοντας» την μεγάλη άνοδο που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2008. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στην Ευρωζώνη φτάνει στο 27,4%, έναντι ανόδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά 23,7% τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat είναι προσωρινά και επισήμως (για την Ελλάδα) θα ανακοινωθούν στην τελική τους μορφή από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτό που ανακοινώνει το κοινοτικό στατιστικό όργανο είναι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών ο οποίος διαφοροποιείται οριακά σε σχέση με το δείκτη τιμών Καταναλωτή που μετράται εγχωρίως.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ο εναρμονισμένος δείκτες τιμών διαμορφώθηκε στο 2,8% όταν ο γενικός δείκτης τιμών έφτασε στο 3,4%. Με το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη προαναγγείλει ότι δεν αποκλείει στο τέλος του έτους την άνοδο του δείκτη ακόμα και σε επίπεδα και στα επίπεδα του 4%….

Ωστόσο ο ευρωπαϊκός δείκτης υπολείπεται σε σχέση με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ο πρώτος έχει μικρότερη στάθμιση στα καύσιμα και τα εποχικά είδη. Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο δείκτες συμφωνούν πως οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται μήνα με τον μήνα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η Ελλάδα είναι την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στο πληθωρισμό από τον Οκτώβριο μετά την Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 1,5% στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο, ενώ στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 1,9%, στο 5,6% τον Νοέμβριο από 3,7% τον Οκτώβριο.

Περνώντας στο εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, η επιταχυνόμενη άνοδος έχει αρχίσει να καταγράφεται από το Σεπτέμβριο όταν ο δείκτης ήταν στο 1,9% στον Οκτώβριο όταν ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 3,4%.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 10 του μήνα θα καταγράφουν άλλο ένα άλμα με πληθωρισμό πάνω από 4,5%. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το ΥΠΟΙΚ για τον Δεκέμβριο – με το δεδομένο ότι η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά- μιλούν για πληθωρισμό πάνω από 5% , τον τελευταίο μήνα του 2021

Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να συνεχιστούν, όπως καταγράφεται από τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής συγκυρίας. Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ του μηνός Δεκεμβρίου καταγράφεται, για έναν ακόμα μήνα, ιστορικό υψηλό προσδοκιών ανατιμήσεων, τόσο από πλευράς ελληνικής βιομηχανίας όσο και από πλευράς υπηρεσιών αλλά και λιανεμπορίου.

Επισήμως η κυβέρνηση εκτιμά ότι το φαινόμενο της ακρίβειας θα είναι μεν προσωρινού χαρακτήρα, αλλά υψηλότερης έντασης και διάρκειας από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και δηλώνει έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago