Κόσμος

Επιστράτευση εργαζομένων στη Γαλλία για την κρίση στα καύσιμα

Η γαλλική κυβέρνηση άρχισε σήμερα τη διαδικασία επιστράτευσης, διατάζοντας εργαζομένους σε μια αποθήκη καυσίμων της Exxon Mobil, να επιστρέψουν στην εργασία τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός στα πρατήρια, έπειτα από εβδομάδες απεργιών.

Σημειώνεται ότι μια τέτοια ενέργεια αναμένεται να φέρει την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Όλα αυτά τη στιγμή που παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στο ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων στη χώρα. Οδηγοί αναγκάζονται να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ ορισμένα πρατήρια καυσίμων έκλεισαν προσωρινά, εν αναμονή των παραδόσεων. Δεν είναι λίγοι οι Γάλλοι οδηγοί που περνούν τα σύνορα με το Βέλγιο για να γεμίσουν τα οχήματά τους, τη στιγμή που αναπτύσσεται «μαύρη» αγορά καυσίμων τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιστρατεύει το προσωπικό στην αποθήκη Γκραβενσόν-Πορ Ζερόμ που διαχειρίζεται η εταιρία Esso France της Exxon, όπου το συνδικάτο CGT παραμένει σε απεργία. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ζήτησε να αρχίσει η επιστράτευση εργαζομένων «που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία» των αποθηκών της Esso και αναμένεται να λάβει παρόμοια απόφαση σύντομα σχετικά με τις εγκαταστάσεις Total.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν, υπογραμμίζοντας πως «εάν ο αποκλεισμός συνεχιστεί, δεν θα αποκλείσουμε την επιβολή των ίδιων όρων (επιστράτευσης)» σε άλλα διυλιστήρια στη βόρεια Γαλλία «για να διασφαλίσουμε ταχεία απελευθέρωση των αποθεμάτων καυσίμων και επιστροφή στην κανονικότητα».

Από την πλευρά του, το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις ειδοποιήσεις επιστράτευσης στα δικαστήρια, μόλις τις λάβει. Οι απεργοί εργαζόμενοι επιδιώκουν αυξήσεις μισθών εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και ελλείψεων στην ενέργεια, λόγω της συρρίκνωσης των προμηθειών στην Ευρώπη από τη Ρωσία – ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι έχουν αυξήσει τις εισαγωγές βενζίνης και έχουν απελευθερώσει ορισμένα από τα στρατηγικά αποθέματα του κράτους, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των ελλείψεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η «μαύρη» αγορά

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός ΒFM ανέφερε σήμερα πως το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται στη Γαλλία η λεγόμενη «μαύρη» αγορά καυσίμων. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για κυκλώματα που γεμίζουν μπιτόνια με βενζίνη και στη συνέχεια τα μεταπωλούν, μέσω του διαδικτύου, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, έχουν ήδη συλληφθεί για τον λόγο αυτό πέντε άτομα στην περιοχή του Κρετέιγ, στα περίχωρα του Παρισιού. Η αστυνομία και οι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύεται στα βενζινάδικα να πωλούν βενζίνη σε μπιτόνια. Στο μεταξύ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια της TotalEnergies, η οποία άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago