Κόσμος

ΗΠΑ: Δεν πέρασαν από τη Γερουσία οι «ελληνικοί» περιορισμοί στην πώληση F – 16 στην Τουρκία

Αφαιρέθηκαν από την εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2023 (NDAA) που κατατέθηκε στην Γερουσία, οι όροι που έθετε η τροπολογιά Μενέντεζ, για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης (CNN Turk, Anadolu κ.ά.), η έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, κατήργησε τους δύο όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το NDAA, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, κύριος εκφραστής της εκεί αντίστασης στην πώληση των F-16, διατηρεί το δικαίωμα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να προβάλει βέτοστην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Ωστόσο οι τροπολογίες που αφαιρέθηκαν είναι όσες δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση. Υπό αυτό το πλαίσιο η αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας παραμένει στην εκδοχή της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Κρις Πάπας  «απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία. Ωστόσο, άφηνε «παράθυρο» που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν αυτός πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.   

Το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού  θα συζητηθεί στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ.  

Σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ  επιφυλάξεις εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες, όχι απαραίτητα για να προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει  στο πρακτορείο Reuters ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές – τους Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς.0- με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago