Κόσμος

Ανοιχτό παράθυρο για συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν στην «G20»

Πρόθυμη η Μόσχα για επαφές κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της ομάδας των 20 στα μέσα του Νοεμβρίου.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας με κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αλλά και μικρή αχτίδα φωτός για επιστροφή στο διάλογο.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα ο πόλεμος δείχνει να περνά σε νέα φάση με το Κρεμλίνο να χτυπά συντονισμένα ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και το Κίεβο να ζητά περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας.

Σήμερα, μια ημέρα μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.

Σεργκέι Λαβρόφ

Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου.

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των «G20» στα μέσα του Νοεμβρίου στην Ινδονησία και ότι θα εξετάσει την πρόταση αν την δεχθεί. «Εχουμε επανειλημμένα πει ότι δεν αρνούμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων ότι αυτή θα έχει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει προτάσεις προς τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν την Τετάρτη (12/10) στην Αστάνα του Καζακστάν στο περιθώριο της συνόδου της «Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA), που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν διατηρεί την ελπίδα να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του για συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για βιώσιμη εκεχειρία «το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες απομακρύνονται από την διπλωματική οδό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

«Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη.


  • Με τη Δύση να καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις συνεδριάζουν (τηλεδιάσκεψη) εκτάκτως σήμερα οι ηγέτες των κρατών-μελών της «G7» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδας, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία).
  • Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε να παραδώσει το πρώτο από τα τέσσερα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες»
  • Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα παραδώσει δύο προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, ή NASAMS, στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχθεί στην Αγία Πετρούπολη τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

    Στο μέτωπο του πολέμου

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και ενώ προηγήθηκε χθες μπαράζ ρωσικών επιθέσεων ακόμα και στο Κίεβο σε συναγερμό παραμένουν όλες οι πόλεις της Ουκρανίας. Σποραδικά αναφέρονται νέα χτυπήματα ενώ οι ουκρανικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στα μηνύματά τους αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.

«Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφεραν στο Telegram.

Σήμερα, τουλάχιστον 16 εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Ζαπορίζια έγραψε ο πρόεδρος του «We Stand With Russian», Βλαντιμίρ Ρογκόφ. «Πυρκαγιές αναφέρθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης, υπάρχουν διακοπές ρεύματος», σημείωσε.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Εκρήξεις καταγράφηκαν στην περιοχή Βίνιτσα της Ουκρανίας, έγραψε την Τρίτη στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Σεργκέι Μπορζόφ. Ο Μπορζόφ ανέφερε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Ladyzhin δέχτηκε επίθεση με drone. Ωστόσο, αργότερα διέγραψε την αναφορά από το κανάλι του στο Telegram, αφήνοντας μόνο μια ανάρτηση για χτυπήματα που δεν καθόριζε τους στόχους των επιθέσεων.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Κιέβου, το Ρίβνε και το Κριβόι Ρογκ και στην περιοχή της Οδησσού, ανέφερε ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Strana.

Τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα την πόλη Λβιβ. Πληροφορίες θέλουν οι επιθέσεις να στόχευαν σε δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Ο δήμαρχος, Andriy Sadovyi, δήλωσε ότι τμήματα της πόλης είναι και πάλι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


►Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία χθες Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago