Κοινωνία

Eurostat: Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη – «Σκάνδαλο» λέει ο Σύριζα

Μια ζοφερή εικόνα για το κόστος που βαραίνει τα ελληνικά νοικοκυριά απεικονίζουν τα νέα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2022, βάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Σε σχόλιο της για το ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα για την ηλεκτρική ενέργεια που έφυγαν από τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες και πήγαν στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών και παρόχων,με την μορφή κέρδους, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022.

«Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. €» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό η οποία κατατέθηκε χθες.

Έτσι, η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το α’ εξάμηνο του 2022 όσον αφορά το κόστος προμήθειας ρεύματος (χωρίς φόρους, επιδοτήσεις και εισφορές) για τους οικιακούς και για τους μη οικιακούς καταναλωτές, όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει την αισχροκέρδεια που στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας όπου, νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις χρεώθηκαν επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας των ηλεκτροπαραγωγών, το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021-2022, με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχης και αντιτομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Για σκάνδαλο κάνουν λόγο τα στελέχη της Κουμουνδούρου αφού «είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς για τον μήνα Σεπτέμβριο» με το κόστος όλης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος να ανέρχεται σε 1,67 δισ. ευρώ (417€/MWh*4εκ.MWh).

Την ίδια στιγμή, 1,9 δισ. ευρώ είναι η επιδότηση της αγοράς με κρατικό χρήμα, νούμερο που υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος όλης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, ενώ οι πάροχοι πληρώνονται επιπλέον και από τους καταναλωτές.

«Η Eurostat καταγράφει την ακραία αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη» υπογραμμίζει επιπλέον με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης. Ο ίδιος παρέθεσε πίνακες με το κόστος της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας. Η τιμή της για τους οικιακούς καταναλωτές άγγιξε τα 0,3118 ευρώ, ενώ για τις εμπορικούς τα 0,3696 ευρώ.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago