Επιλογές

Σε κίνδυνο φτώχειας 95 εκατ. ευρωπαίοι

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επανένταξη στην αγορά εργασίας «απαιτούνται αποτελεσματικότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αφού περίπου το 20% των ανέργων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας δεν είναι επιλέξιμο για εισοδηματική στήριξη και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% έως 50% του επιλέξιμου πληθυσμού δεν λαμβάνει στήριξη ελάχιστου εισοδήματος».

Να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα «ελάχιστου εισοδήματος» (στην Ελλάδα το ΕΕΕ καταβάλλεται μέσω ΟΠΕΚΑ σε περίπου 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά) αναθεωρώντας τα σε ετήσια βάση και αναπροσαρμόζοντας, όπου είναι αναγκαίο, το επίπεδο της εισοδηματικής στήριξης, ζήτησε με σύστασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα 27 κράτη-μέλη, υπό το βάρος της αυξανόμενης φτώχειας που προσθέτουν τώρα το ενεργειακό και ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και της αναποτελεσματικότητας των συστημάτων του ΕΕΕ να διασυνδεθούν με την αγορά εργασίας και να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας για όσους είναι στο περιθώριο.

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι πάνω από ένα στα πέντε άτομα –δηλαδή 94,5 εκατομμύρια άτομα συνολικά– αντιμετώπισαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. το 2021. Για την επανένταξη στην αγορά εργασίας «απαιτούνται αποτελεσματικότερα συστήματα κοινωνικής προστασίας, αφού περίπου το 20% των ανέργων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας δεν είναι επιλέξιμο για εισοδηματική στήριξη και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% έως 50% του επιλέξιμου πληθυσμού δεν λαμβάνει στήριξη ελάχιστου εισοδήματος».

Μεταξύ των αλλαγών που προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνονται και τα εξής:

● Διευκόλυνση στη χορήγηση εισοδηματικής στήριξης ανά άτομο και όχι ανά νοικοκυριό, χωρίς κατ’ ανάγκη να αυξάνεται το συνολικό επίπεδο παροχών ανά νοικοκυριό.

● Διαμόρφωση σχεδίου ένταξης για κάθε δικαιούχο το αργότερο εντός τριών μηνών από την πρόσβαση στο ελάχιστο εισόδημα.

● Πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα στα μονογονεϊκά νοικοκυριά, στα οποία οι γυναίκες είναι συνήθως αρχηγός της οικογένειας.

● Η απόφαση σχετικά με την αίτηση ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να εκδίδεται εντός 30 ημερών από την υποβολή της, με δυνατότητα επανεξέτασης της εν λόγω απόφασης.

● Τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινωνικοοικονομικές κρίσεις, για παράδειγμα με την εισαγωγή πρόσθετης ευελιξίας όσον αφορά την επιλεξιμότητα.

● Τα μέτρα ενεργοποίησης θα πρέπει να παρέχουν επαρκή κίνητρα για την (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή βοήθειας στα νεαρά άτομα.

● Τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να βοηθούν τα άτομα να βρίσκουν εργασία και να τη διατηρούν, για παράδειγμα μέσω της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και της στήριξης και καθοδήγησης μετά την τοποθέτηση σε θέση εργασίας.

● Θα πρέπει να είναι δυνατός ο συνδυασμός της εισοδηματικής στήριξης με τις αποδοχές από την εργασία για μικρότερες περιόδους, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας ή της πρακτικής άσκησης.

● Χρήση εξατομικευμένης υποστήριξης για να (επαν)εισέλθουν στην αγορά εργασίας άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να μην είναι ικανοί, αμέσως, να εργαστούν, όπως άτομα με σοβαρές αναπηρίες ή προβλήματα υγείας, άτομα που δεν έχουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες, άστεγοι ή άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Σήμερα μόνο περίπου τα μισά από τα κράτη-μέλη που πραγματοποιούν πολυδιάστατη αξιολόγηση αναγκών προσφέρουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο ένταξης για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην κοινωνική ένταξη και, τελικά, στην απασχόληση.

Καθώς σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων ελάχιστου εισοδήματος είναι πιθανό να είναι μακροχρόνια άνεργοι, τους προσφέρεται συμφωνία ένταξης στην εργασία, σύμφωνα με το Συμβούλιο.

● Διασφάλιση ότι οι απαιτήσεις ενεργοποίησης παρέχουν επαρκή κίνητρα για την (επαν)είσοδο στην αγορά εργασίας, ενώ είναι σταδιακά και αναλογικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους νεαρούς ενήλικες ώστε να κατευθυνθούν ξανά στην εκπαίδευση, την κατάρτιση ή την αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

● Βελτίωση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω πολιτικών εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς, υποστήριξη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ιδίως εκείνων με χαμηλές ή ξεπερασμένες δεξιότητες, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η πρόταση της Επιτροπής για επαρκές ελάχιστο εισόδημα που διασφαλίζει την ενεργό ένταξη θα συζητηθεί από τα κράτη-μέλη με σκοπό την έγκρισή της από το Συμβούλιο. Αφού εγκριθεί, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή κάθε τρία χρόνια σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή της.


Ατζέντα

Σύνοδοι υπουργών

● Ατυπη Σύνοδος Ενέργειας 11-12/10 στην Πράγα

● Ατυπη συνεδρίαση των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, 12-13/10/2022: Βασικό θέμα οι επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας και της ουκρανικής κρίσης

● Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, 13-14/10

Ευρωκοινοβούλιο

Η επίτροπος Γιόχανσον θα παρουσιάσει την πρόταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Η πρόταση αυστηροποιεί τους κανόνες και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου της Ε.Ε. για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Οι Επιτροπές Ανάπτυξης (DEVE) και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) θα ψηφίσουν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη των τριών φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2022. Υποψήφιοι είναι ο λαός της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Αμερικανο-παλαιστίνια δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, η Βραζιλιάνα ακτιβίστρια Sônia Guajajara και η Επιτροπή Αλήθειας της Κολομβίας.


Γλωσσάρι

ΕΖΕΣ: Η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, συντομογραφία ως ΕΖΕΣ, είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1960 από επτά ευρωπαϊκές χώρες για να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και την οικονομική ολοκλήρωση προς όφελος των κρατών-μελών της. Ολα τα ιδρυτικά μέρη, εκτός από τη Νορβηγία και την Ελβετία, αποχώρησαν από την ΕΖΕΣ με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), όπως και η Φινλανδία, η οποία έγινε συνδεδεμένο μέλος το 1961 και πλήρες μέλος το 1986. Καθώς η Ισλανδία προσχώρησε το 1970 και το Λιχτενστάιν το 1991, η ΕΖΕΣ έχει σήμερα τέσσερα μέλη: Ισλανδία (IS), Λιχτενστάιν (LI), Νορβηγία (NO), Ελβετία (CH).


Πρακτική άσκηση

Mέχρι τέλη Οκτωβρίου οι αιτήσεις για πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage)


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago