Πολιτική

Καταγγελία Καμίνη για μυστικά κονδύλια στο υπ. Μετανάστευσης

Για παράκαμψη του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε κονδύλια ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ κατηγορεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο τομεάρχης Προσφυγικού του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης, κάνοντας λόγο για λογιστικά τρικ που χρησιμοποιεί το υπουργείο και για καταχρηστική επίκληση της έννοιας του εθνικού συμφέροντος, προκειμένου να διαχειριστεί με αδιαφάνεια τεράστια ποσά για έργα που χρηματοδοτούνται μάλιστα με ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Η κυβέρνηση, με τον ίδιο κυνικό τρόπο που συμπεριφέρεται στην υπόθεση των υποκλοπών και της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, χρησιμοποιεί καταχρηστικά την έννοια του εθνικού συμφέροντος και του εθνικού απορρήτου, όχι για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, αλλά για να αποφύγει τον έλεγχο στα πεπραγμένα της», σημειώνει ο κ. Καμίνης.

Τα κονδύλια που ξεφεύγουν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή προς τον υπουργό Νότη Μηταράκη, αφορούν τα έργα ΡΕΑ (τηλεπικοινωνιακές υποδομές στις προσφυγικές δομές) με προϋπολογισμό 15.474.238 ευρώ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (κέντρο διαχείρισης συμβάντων και ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας με υποστήριξη κυβερνοασφάλειας) με προϋπολογισμό 9.471.033 ευρώ και ΥΠΕΡΙΩΝ (σύστημα ελέγχου παροχών σε πρόσφυγες των προσφυγικών δομών) με προϋπολογισμό 11.979.055 ευρώ. Τα έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Αν και τα τρία έργα φαίνεται να αφορούν συναφές αντικείμενο, ο προϋπολογισμός του καθενός δεν υπερβαίνει τα 20.000.000, κάτι που θα υποχρέωνε το υπουργείο να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο στερήθηκε της δυνατότητας να ενημερωθεί για έργο που αφορά εν πολλοίς εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο του οποίου θα προκύψουν συμβάσεις. Πρόκειται για συμβάσεις για τις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ήδη αποφασίσει νομοθετικά να διασφαλίσει υπέρ αυτού τη δυνατότητα να τις χαρακτηρίσει απόρρητες στο σύνολό τους», αναφέρει ο κ. Καμίνης.

Σημειώνει το παράδοξο πως μόνο τα κονδύλια των έργων χαρακτηρίζονται απόρρητα και όχι το περιεχόμενό τους. Τα έργα περιγράφονται αναλυτικά στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί με βάση την κοινή λογική ότι άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας SOLOMON «“Διαύγεια Κατά Λάθος”: Τα απόρρητα κονδύλια, οι ευρωπαϊκοί πόροι και η παραβίαση του GDPR», το οποίο αναφέρει ο κ. Καμίνης, προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση των απόρρητων κονδυλίων εκ μέρους του υπουργείου. Το δημοσίευμα άρχισε να ξετυλίγει τον μίτο των απόρρητων κονδυλίων από λάθος ανάρτηση δαπάνης του υπουργείου στη Διαύγεια, που ανακλήθηκε ύστερα από πέντε ώρες με επίκληση των διατάξεων περί απορρήτου.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα έργα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και ΥΠΕΡΙΩΝ παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (GDPR), καθώς φαίνεται πως έγιναν χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεων για την προστασία δεδομένων και χωρίς έγκαιρο διορισμό υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων στο υπουργείο.

Ο κ. Καμίνης κάνει λόγο για διαφαινόμενη αθέμιτη παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και των διαδικασιών διαφάνειας και λογοδοσίας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago